Lidl bi da kupi i plac kod GSP-a na Futoškom putu

Skupština grada je nedavno usvojila urbanistički plan koji predviđa gradnju tržnog centra na mestu Rasadnika na Futoškom putu.

Glavna primedba opozicije je bila što su prilikom usvajanja odluke odbornici vladajuće koalicije prihvatili da se smanji procenat zelenila sa 25% na 15% i to na predlog kompanija "Lidl Srbija" iz Beograda i "Balcans Real Estate" iz Beograda.

Kako su naveli opozicioni odbornici, komisija za planove je na osnovu zahteva ovih firmi smanjila procenat zelenila bez ikakvog obrazloženja. Napomenuto je da se radi o prostoru od preko sedam hektara koji je danas zbog svoje funkcije Rasadnika Gradskog zelenila u najvećem delu baš i popunjen zelenilom, pa će ovako skoro nestati svako drvo, žbun i zelena površina na više hektara. Opozicija je navela da se ne sme olako izlaziti u susret investitorima jer Novi Sad već ima problem sa manjkom zelenila, koji je kritičan i da je svako drvo ili kvadrat zelenila važan.

Na Skupštini je, kako se niko od predstavnika vlasti nije osetio prozvanim da odgovori, od strane opozicije ocenjeno i da je usvajanje ove odluke samo još jedan dokaz da je aktulenoj vlasti važnije da ispunjava želje privatnika, a ne da čuva javni interes i poštuje želje građana, koji u velikoj meri u svim anketama i istraživanjima traže što više zelenila umesto betona.

Iako će sedam hektara Rasadnika na Futoškom putu u bliskoj budućnosti ostati bez skoro svake travke, postoji šansa da se ipak prostor oplemeni, jer su urbanisti kao opciju u planu preporučili budućem investitoru tržnog centra da na jednospratnom objektu napravi "krovni vrt". Ukoliko bi investitor postupio po preporuci i krov pretvorio u zeleni vrt, procenat zelenila na celoj parceli bi bio i preko 50%. U Novom Sadu inače, trenutno ne postoji ni jedan uređeni "krovni vrt".

Zanimljivost kod ovog plana je i što je posredno otkrivena druga lokacija gde bi međunarodni lanac sumermarketa Lidl gradio svoj objekat u Novom Sadu. Ova firma je naime još pre četiri godine na uglu Bulevara Vojvode Stepe i Bulevara Evrope (između Detelinare i Novog naselja) već kupila plac od 11.142 kvadrata za 1,6 miliona evra, kako bi se tu napravio objekat od 2.000 kvadrata i 100 parking mesta.

Radovi do danas nisu počeli.

Napomena uz fotografiju - Gore je Urbanistički plan, desno GSP, a levo novi tržni centar. Dole je snimak iz satelita sa Google, desno GSP, levo sadašnji Rasadnik.

Autor: Žarko Bogosavljević

  • Srna

    25.08.2017 08:44
    Za Ex caplina
    Na jugu Srbije još od pre 10 god.ide prica da su u Novom Sadu jako visoke plate i visok standard.Zato su i masovno zadnjih 10 god.došli u Novi Sad, ja ne znam ko plasira te laži. Zato i ima dilera jer važi priča da se ovde deca bogatijih roditelja drogiraju po ceo dan, navodno ovde se dosađujemo sa viškom para.Kada sam čula te priče nisam mogla da verujem koliko njih masovno veruje u sve to...Čak i braća crnogorci dele to mišljenje da se ovde u Novom Sadu svi drogiraju jer imaju novaca pa im je dosadno pa onda ovi sto to znaju šire biznis, ispada da je istina kada se sve više i više njih doseljava u nas grad , grad prosperiteta?
  • Fibonacci

    02.03.2016 11:34
    Lokacija!
    Da li iko znašta je sa lokacijom propale hladnjače, kod tempa zašto se tamo nešto ne rešava? Stoji raspala ruševina na odličnoj lokaciji
  • veggie

    18.02.2016 23:50
    živeći u nemačkoj živiš nemački standard
    živeći u srbiji... pa... ovde ni adidas nije adidas, najke nisu najke, usisivač nije usisivač itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti