Srbija među najjeftinijim zemljama za život

Američki magazin "Time" objavio je istraživanje kompanije za finansijsko savetovanje GoBankingRates na kojoj se nalazi lista od 50 zemalja sveta u kojima je najjeftinije živeti.

Analizu je objavio američki magazin "Time" koristeći podatke o platama, troškovima iznajmljivanja stanova, cenama prehrambenih artikala, prevoza, komunalnih usluga i slično. Magazin ističe kako su cene za iznajmljivanje u nekim zemljama jeftinije i za 70 odsto u odnosu na Njujork, prehrambeni artikli za 40 odsto i usluge za 30 odsto.

Najjeftinija zemlja za život je prema ovoj analizi Južnoafrička Republika. Poredeći s Njujorkom, u ovoj zemlji je najam stana jeftiniji za 87,5 odsto, hrana je za 71 odsto jeftinija, a komunalne usluge za 65,8 odsto.
 

"Južnoafrička Republika je najjeftinija zemlja za život. Ona je ujedno i najveći svetski proizvođač platine, zlata i hroma, što je omogućilo veću kupovnu moć stanovnika. Zemlja nudi i niže cene za dobra i hranu, kao i najam. Na primer, troškovi u Kejptaunu za ceo mesec iznose skoro 400 dolara", piše "Time".

Srbija se nalazi na 18. mestu.

Ispred Srbije su Kosovo (3. mesto), Makedonija (10. mesto) i Bosna i Hercegovina (11. mesto), dok je Crna Gora na 26., Slovenija na 36. i Hrvatska na 47. mestu.

Autor: 021

  • haha

    20.02.2016 11:02
    Vaskrsije, ne znam da li si mozda bio odsutan sa planete poslednjih dvadesetak godina, ali Kosmet vec podugo nije srpski, i nikakvu moc ova zemlja nema da ga ponovo ima. Da se vratim na temu, zemlja Srbija jeste krajnje jeftina za zivot, a merili su se apsolutni troskovi, a ne odnos plate i troskova. To znaci da neko ko je npr. radio u inostranstvu i zaradio neku solidnu penziju moze da se doseli ovamo i prilicno udobno da zivi. Takodje, to znaci da neko ko svoju danas zaradjuje, pogotovo ako je je visokoobrazovan, treba da pokupi svoje prnje podhitno, a jednog dana kad bude stekao penziju ili ustedjevinu, moze da se vrati zbog jeftinog zivota, blage klime i relativne bezbednosti zivota ovde.
  • Aj da poverujem

    19.02.2016 14:48
    i
    Aj da poverujem i ovom istraživanju, ali sa druge strane moji prijatelji iz Engleske se krste kad pogledaju cene prehrambenih proizvoda i garderobe u Novom Sadu, s toga mislim da je ovo istraživanje neko malkice potplatio.
  • Васкрсије

    19.02.2016 11:51
    Не знам да ли сам вам рекао али Космет је Србија...
    Нек дођу онда овде да живе са Српским платама па да виде како нам лепо иде!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.