Sa kim Srbi dele najviše genetskog materijala?

Internet preduzetnik Istok Pavlović objavio je na svom Fejsbuk profilu zanimljiv post koji detaljno razotkriva najveću predrasudu da su Srbi "crni" zbog mešanja sa Turcima.

U njegovom postu genetska mapa Evrope, rađena prema raspodeli haplogrupa detaljno pokazuje da je pretpostavka pogrešna jer su srpski i turski geni veoma različiti. Post prenosimo u celosti:

- Čuveni mit "mi smo svi crni, to nam je od 500 godina pod Turcima", zapravo nema veze sa životom. Srpski i Turski geni su veoma različiti.

- Naše "crnilo" potiče zapravo od starosedeoca Balkana (Tračani, Iliri, Dačani...) sa kojima su se izmešali Sloveni koji su se doselili.

- Srbi imaju veoma malo "Slovenskih" gena (R-M458, koji se smatraju tipično Slovenskim genima kod nas su zastupljeni max 12%)

- Ono što se najverovatnije desilo jeste da su "crni" starosedeoci Balkana poprimili jezik došljaka, Slovena koji su njima bili nekakva "elita". Sloveni su izdominirali kulturološki, a Tračani i Iliri genetski jer su bili brojniji.

- Priroda ne zna za Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance... svi balkanski narodi su poprilično slični, kao. npr Norvežani i Šveđani. Naše razlike su isključivo kulturološke.

- Zapravo, cela postavka u kojoj mi uopšte poredimo Srbe sa Turcima, Rusima, Bugarima je pogrešna. Priroda ne zna za "nacije". Kompletna paradigma genetike je u potpunoj suprotnosti sa paradigmom "nacija". Svi ljudi su kombinacija različitih grupa gena. Svaki pokušaj dokazivanja ko je Srbin, a ko Hrvat ili Bošnjak uz pomoć genetike, zapravo dovodi do zaključka da ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci ne postoje - iz tačke gledišta prirode.

- Makedonci i Srbi imaju najviše istih gena (96%). Osim toga, nama najsličniji su Grci i Mađari.

Evo i liste nekih naroda po genetskoj sličnosti sa Srbima:

Makedonija 96%

Grčka 66%

Mađarska 65%

Ukrajina 62%

Rumunija 61%

Litvanija 57%

Bugarska 53%

Poljska 52%

Italija 51%

Maroko 48%

Tunis 43%

Turska 42%

Rusija 32%

Autor: Bulevar

  • Dr

    03.12.2022 02:22
    Nema cistog naroda
    Evropom dominiraju cetiri tipa muske Y haplogrupe, I jedina Evropska, R1a i R1b iz pontskih stepa i E1 iz Afrike. i grupu imaju Nordijci i Dinarci, R1a Sloveni, a R1b cela zapadna Evropa. E1 je dominantnija na jugu Balkana i Evrope. Na Balkanu mediju Slovenima, bez obzira na narod najdominantnija je I, zatim R1a , pa ostale. Grupa R1b je u svojoj invaziji na Evropu izvršila genocid starosedelackog zivlja, pa niko danas nema gene po muiskoj liniji starih Vincanaca. Jedina starosedelackog genetika Evropska je I i na Balkan je dosla sa Slovenima, odnosno sa R1a.
  • Жарко

    24.05.2022 02:36
    Русофили
    Ови русофили лију сузе док читају, наравно да нисмо словени, још гледам овог мамлаза што је написао да је Е1б словенска и да је тако доспела код Срба, мамлазе да ли си ти икада чуо да су Срби бежали у Украјину због немаца, зато Украјинци имају доста И2 око 21%, а имају око 4% Е1б исто због Срба, код пољака Е1б не прелази ни 2% док је код Срба 20%, нема логике да је Е1б Словенски ген јер га код Словена најмање и има то им се појавило после другог светског рата јер су Срби, Албанци и Грци мигрирали тамо, драго ми је видети ове русофиле како плачу јер нисмо словени као руси, ако мене питате мислим да су нам најближи Бошњаци Хрвати, Бугари, Грци и Албанци (наравно сви око нас) а најдаљи су нам Скандинавци и Руси!
  • Adam Najstariji

    26.02.2016 01:11
    Ipak Sloveni
    Boja koze je rezultat evolutivnog prilagodavanja sredini sa
    malo suncanih dana, jer olaksava sintezu vitamina D. A
    Balkan je suncaniji od Baltika. Iliri su zato bili tamniji
    od Slovena. R-M458 ( najcesci kod Poljaka i Luzickih Srba)
    nije jedini "Slovenski" gen. Poljaci i Ukrajinci imaju oko
    5% E-V13 ( najcesci kod Albanaca, Grka i juznih Italijana).
    Dakle oko 1/4 E-V13 kod Srba je slovensko, a 3/4 balkansko.
    Slicno vazi i za druge haplogrupe. Oko 60% Srba ( govorimo o
    muskarcima) je slovenskog porekla, kao i oko 75% Hrvata, 50%
    Bugara, 25% Albanaca, 15% Grka i 10% Turaka. Doseljeni
    Sloveni su bili brojniji od zatecenih "Tracana i Ilira".
    Genetika ne moze dokazati ko je Srbin ili Hrvat jer je to
    stvar licnih uverenja, ali moze pokazati gde vam zive rodaci
    i odakle su vam dosli preci. Oko 5% Turaka, 2% Madara i 1%
    Bugara ima haplogrupe karakteristicne za istocnu Aziju.
    Tursku su jos pre nekoliko hiljada godina naselila
    indoevropska plemena, pa nije cudo sto su slicni
    Indoevropljanima. Madari i Austrijanci su
    genetski mesavina Slovena i Germana. Rusi su asimilovali
    balticka i ugrofinska plemena, ali genetski su vecinom
    Sloveni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.