BBC kriv za prikrivanje silovanja dece

BBC je proglašen krivim za nemar i prikrivanje višestrukih silovanja koja je počinio slavni voditelj Džimi Savil.
On je tokom 40-godišnje karijere napastvovao više stotina dečaka i devojčica, a BBC je neprekidno ignorisao žalbe žrtava, zaključeno je u izveštaju predstavljenom upravi britanskog javnog servisa, koju je vodila nekadašnja sudija apelacionog suda Dženet Smit.
 
Tek posle njegove smrti pre pet godina u javnost su dospele žalbe stotina tadašnjih dečaka i devojčica o seksualnom zlostavljanju tokom kontakata sa Savilom. BBC je bio prinuđen da pokrene istragu i rezultati su upravo objavljeni.
 
"Savil je bio pretnja mladim ljudima, dečacima i devojčicama, a svoj položaj zvezde je koristio besramno. Najmlađa žrtva zlostavljanja imala je osam godina, a najmlađi silovani dečak svega deset. Praksa BBC-ja da štiti svoje zvezde omogućila mu je da to radi decenijama", rekla je šef istražne komisije Dženet Smit.
 
Generalni direktor Bi-Bi-Si-ja Toni Hol rekao je u ime BBC-ja da je ovo bilo krajnje pogrešno. "Nije smelo da počne, a svakako je trebalo da bude zaustavljeno. Ovo je strašna mrlja na našoj instituciji i duboko se izvinjavam zbog bola koji vam je nanet", naveo je Hol.
 
Da bude još strašnije, Savil se kasnije u karijeri prijavio za dobrotvorni rad po dečjim bolnicama i sirotištima, za šta je čak odlikovan a kraljica mu je uručila titulu viteza. Sad se ispostavlja da je kontakte sa nezaštićenom decom koristio da nastavi zlostavljanja. BBC obećava da niko više neće biti neodirljiv zbog slave u kući, i da se ovo nikad više neće ponoviti.
 
Moguće je da će ovaj zaključak komisije biti osnova za pokretanje pojedinačnih krivičnih prijava protiv BBC-ja.
 
Autor: RTS
  • sveti dzimi

    26.02.2016 08:48
    ovaj dzimi kao naši popovi, još će ih sve proglasiti svecima a oni đavoli...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.