"Politikin zabavnik" danas slavi 77. rođendan

"Politikin zabavnik" danas slavi 77. rođendan.

Prvi broj pojavio se 28. februara 1939. godine, stekavši brzo ne samo verne čitaoce nego čitaoce – vernike, što se nije promenilo do danas.

Strip, priča, vrhunska ilustracija, "vesti iz nesvesti", rubrike o kojima su čitaoci do tada sanjali, romani u nastavcima, avanture na čijim se krilima putovalo preko svih meridijana i u sve kutke sveta, u beskraje vaseljene, učinili su novi list magnetski privlačnim za sve naraštaje.

S kakvim je nestrpljenjem očekivan, pokazuje konkurs kojim je "Politika" poslednjeg dana 1938. godine pozvala čitaoce da novom glasilu nadenu ime.

Stiglo je oko 35.000 predloga, a skoro petina je predložila da se zove "Politikin zabavnik". Zato je ime pobednika konkursa trebalo izvlačiti iz bubnja. Devetogodišnjoj Antoniji Savić iz Novog Sada posrećilo se da bude kuma i da to ostane zabeleženo u istoriji lista.

"Zabavnik" je tada izlazio utorkom i petkom, a oduševljenje kojim je dočekan ubrzo je potvrđeno i visokim tiražom, koji je premašio "granicu snova" od 40.000 primeraka.

Glavni urednik ovog kultnog nedeljnika, koga obožavaju svi od sedam do 77 godina, Zefirino Grasi rekao je da takvog lista nema u sazvežđu novina ni na stranoj ni na domaćoj sceni, ne samo zbog dugovečnosti. "Politikin zabavnik" izmišljen je kako bi uz pomoć starijih privukao mlađe čitaoce i pripremio ih da kasnije budu ’isporučeni’ Politici", rekao je Grasi.

"Politika" je tog utorka pisala o "teškim" temama, na primer, da su Francuska i Engleska dan ranije priznale vladu generala Franka u Španiji, da se Nemačka i Italija spore sa Engleskom o raspodeli rudnih bogatstava, a preko trećine stranice objavljen je oglas, ilustrovan Pajom Patkom: "Danas je izašao iz štampe i pušten je u prodaju ’Politikin Zabavnik’. Tražite prvi broj od svojih prodavaca i revizora novina".

Autor: Beta

Foto: Politikin zabavnik

  • saras

    29.02.2016 08:14
    Srećan rođendan!! Generacije bivaju "zaražene" Zabavnikom. Moj sin sada čita Mali zabavnik sa velikom pažnjom i oduševljenjem. Pre njega njegov tata i ujak!! Ura za Zabavnik!!
  • B

    28.02.2016 10:00
    Srećan rođendan najboljem časopisu na svetu! Ljudi batalite pinkove, kurire, skandale i ostale silom nametnute vesti i teme, dajte šansu Zabavniku da budete pametniji i srećniji! Živeo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.