Odobreno referendumsko pitanje o migrantima u Mađarskoj

Mađarski Nacionalni izborni komitet dao je "zeleno svetlo" za referendumsko pitanje kojim Vlada Mađarske želi da osujeti planove EU o obaveznim kvotama za prihvat migranata.

Građani Mađarske će na referendumu odgovoriti na pitanje "Da li želite da dozvolite Evropskoj uniji da određuje premeštaj nemađarskih građana u Mađarsku bez dozvole Nacionalne skupštine?", prenosi agencija MTI.

Referendumsko pitanje će morati da dobije i formalno odobrenje najvišeg mađarskog suda - Kurije.

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je prošle srede da je njegova vlada odlučila da raspiše referendum o obaveznim kvotama za prijem migranata koje je EU odredila državama članicama. Kako je preneo Rojters, Orban je naveo da bi kvote za migrante promenile etničku, kulturnu i versku mapu Mađarske i Evrope. "Vlada ovim odgovara na raspoloženje javnosti. Mi smatramo da je uvođenje kvota za premeštanje migranata bez podrške ljudi jednaka zloupotrebi", kazao je Orban.

Orbanova vlada desnog centra sve vreme odbija migrantske kvote, a mađarski premijer nije rekao kada će ovaj referendum biti održan. Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da bi u Austriji trebalo održati referendum o zatvaranju granica za izbeglice, kao što je to za svoju zemlju najavio mađarski premijer Viktor Orban.

Autor: agencije

  • Maxa

    29.02.2016 22:16
    Fasizam na delu.
    Ovo je sasvim kretenski.

    Pitanje izbeglica nije stvar nacije vec osnovne humanosti, a pri tome se vrlo lako zaboravlja da je 50-tih godina oko 200 000 Madjara isto tako trazilo azil u drugim zemljama, medju kojima je oko 20 000 zavrsilo u tadasnjoj SFRJ.

    Da li je trebalo da ih isporucimo Rusima da idu u gulage zbog pobune ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).