Na konkurs Doma zdravlja se niko ne javlja više od godinu dana

Ni nakon više od godinu dana, niko se nije javio na otvoreni konkurs Doma zdravlja "Novi Sad" za oftalmologa.

Umesto da dnevno pregledaju predviđenih 20 pacijenata, sedam oftalmologa zaposlenih u domu zdravlja obave mnogo više pregleda nego što je predviđeno normativom, a Novosađani pregled na ovom odeljenju čekaju čak dva i po meseca. 

Problem je u tome što Novosađani uglavnom posećuju očnog lekara zbog utvrđivanju dioptrije, što može da se obavi u bilo kojoj optici. Taj posao, kako za 021 kaže direktor DZ "Novi Sad" Veselin Bojat, obavljaju optometristi, čije dodatno zapošljavanje bi rešilo problem. Kako smatra, lakše bi bilo zaposliti u zdravstvu fudbalera Crvene zvezde nego osobu specijalistu koji je za ovo zanimanje školovan.

"Imamo sedam oftalmologa, a normativ je 12. Taj problem manjka kadra upravo pokušavamo da rešimo zapošljavanjem optometrista. Mi imamo manjak oftalmologa i to je problem u većini Srbije, a ne samo u Novom Sadu, ali osim manjka specijalista, problem je i u tome što većina pacijenata - njih oko 40 odsto, dolazi kod oftalmologa zbog utvrđivanja dioptrije. Međutim, tim poslom se svuda u svetu bavi neko ko je završio fakultet za optometriju. Takav fakultet postoji u Novom Sadu i traje tri godine pri katedri za fiziku na Prirodnomatematičkom fakultetu", kaže Bojat.

On objašnjava da nigde u svetu dioptriju ne utvrđuju oftalmolozi, koji se bave ozbiljnijim bolestima oka i te usluge skupo naplaćuju, već to rade optometristi. Do sada je njih 62 završilo taj fakultet u Novom Sadu i nijedan nije nezaposlen. U domu zdravlja kažu za naš portal da postoje čak ponude mađarske vlade za stipendiranje svih koji žele da studiraju ovu oblast, da im se plaća učenje mađarskog jezika i da, čim završe fakultet, odmah dobiju posao u Mađarskoj.

"Optometristi su svuda u svetu prepoznati, osim kod nas, te tako u Srbiji ova profesija nije uvrštena u nomenklaturu zanimanja. Međutim, smo mi zajedno sa Gradom doneli odluku da od ličnih prihoda Doma zdravlja zaposlimo dvoje optometrista koji bi smanjili gužve kod oftalmologa", navodi Bojat.

Inače, Uprava za kapitalna ulaganja je u januaru kupila automatizovani keratorefraktometar za optometriste, koji je koštao 1.2 miliona dinara.

Optomesti bi trebalo da smanje gužve počev od naredne godine, kada će biti zaposleni kao neophodno pojačanje.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • Dušan Manojlović

    03.03.2020 04:10
    Konkurs Doma Zdravlja Novi Sad
    Javna je tajna da su konkursi za poslove lekara, medicinskih tehničara za Dom Zdravlja Novi Sad nedostupni i javno ne oglašeni na sajtu Ministarsrva Zdravlja ili NSZZ. Jedina zdravsvena Ustanova u Srbij. O čemu se rad? O tome da se kršeć sva pravila, oglasi za zapošljavanje DZ N Sad objavljuju na jeziku nacionalne manjine u jednom malom mestu u Vojvodini, da bi se novim radnim mestom "trgovalo" ispod žita. Sramora, bahatost i ne odgovornost..
  • neko

    02.03.2016 20:13
    Nosim naočare već petnaestak godina i NIKAD nisam i neću dozvoliti da mi dioptriju proverava nekakav "optometrista" (šta god to značilo) već isključivo lekar oftalmolog. Kod kojeg god oftalmologa da sam bio ovih godina svaki mi je izričito naglasio da se dioptrija kao i svi drugi poremećaji oka moraju pregledati isključivo kod oftalmologa. Svako nek bira kako čuva svoje oči, ja biram lekara.
  • opa

    02.03.2016 16:37
    imaju 24min po pacijentu ako je radno vreme 8 sati
    20 pacijenata u smeni?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti