Kod privatnih lekara samo 733 pacijenta o trošku države

Tokom 2015. godine samo 733 pacijenta je obavilo pregled kod privatnog lekara o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Razlog tome je loša informisanost građana o njihovim pravima, ali i nespremnost lekara i direktora zdravstvenih ustanova da na ovaj način skrate liste čekanja.

Ukoliko državna zdravstvena ustanova nije u stanju da obavi prvi pregled u roku od 30 dana, direktor ustanove, odnosno doktor, dužan je da pacijentu izda potvrdu kojom se upućuje kod privatnog lekara.

- Zahtevi su se najčešće podnosili za refundaciju specijalističko-konsultativnih pregleda kod lekara specijalista oftamologa, endokrinologa, neurologa, kardiologa, hirurga, interniste, gastroenterologa i za dijagnostičke preglede. Za preglede kod privatnih lekara platili smo skoro četiri miliona dinara - kažu u RFZO.

Naime, lekari odbijaju da daju potvrde o nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga u roku od mesec dana za procedure i preglede za koje ne postoji zvanična lista čekanja. Ova odluka koju je RFZO doneo još 2009. godine i dalje nailazi na otpor u zdravstvenim ustanovama.

- Ovakvih zahteva nema u domovima zdravlja, već ih pacijenti podnose kada u klinikama ne mogu da dobiju pregled u roku od 30 dana. Ali pacijenti najčešće ćute jer se boje da ih lekar kasnije neće primiti - kaže portparolka Srpskog lekarskog društva Nevenka Dimitrijević.

Inače, ovo ne važi za zdravstvene ustanove za koje je propisano utvrđivanje liste čekanja kao što su magnetna rezonanca, koronarografija srca, bajpas, ugradnja endoproteza kuka i kolena, i drugo.

Autor: Blic

  • Milena

    08.03.2016 09:20
    To je i zbog toga što čim tražiš potvrdu, iznenada uspeju da te uglave nekako u tih mesec dana. Potvrđeno više puta, samo što nekad morate malo da se natežete i sa zaštitnikom prava pacijenata. Koja je tu, čini mi se, kako bi vas ubedila da baš i ne treba da iskoristite ta prava. Samo budite uporni
  • @Lala

    07.03.2016 10:00
    Umesto da im je prioritet da lece reke ljudi dok spavaju ispod mosta i decu hrane iz kontejnera. More, sramota da vas je sve sto smatrate da je ok da lekar ima prosecnu drzavnu platu. Nisu mu ni duzina skolovanja, ni obim znanja, ni odgvornost prosecni, naprotiv, u samom vrhu su ove stavke, kao i vecina drugih koje vam padnu na pamet. Dok i plata ne bude to pratila, imacete ovo sto imate.
  • Lala

    07.03.2016 08:42
    ...
    Ti privatnici sunekada radili u drzavnoj firmi i lagali i varali pacijente saljuci ih kod privatnika-kod sebe samih.Kako sad verovati tim lekarima kojima je profit prioritet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti