Ostavili osam porodilja bez posla "da se same snađu"

Ministarstvo privrede i Agencija za vođenje sporova u postupku privatizacije ostavili su osam porodilja bez posla nakon gašenja Agencije za privatizaciju.

Umesto da ih negde rasporede dok im ne istekne porodiljsko odsustvo, oni su im poručili da pokušaju same da nađu posao.

Kako je ispričala jedna od porodilja, koja je u Agenciji za privatizaciju radila 12 godina i bila stalno zaposlena, nadležni su im nakon otkaza savetovali da se same snađu.

Prema zakonu, nažalost, porodilje u ovakvim slučajevima mogu ostati bez posla. "Prema Zakonu o radu, trudnice i porodilje su zaštićene od prestanka radnog odnosa do isteka trajanja porodiljskog odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta, osim kada radni odnos prestane po sili zakona“, naveli su u Ministarstvu rada.

"Moja beba od dva meseca je sada na veštačkoj ishrani jer sam od stresa ostala bez mleka. Nisam mogla ni da zamislim da će me usred porodiljskog ostaviti bez posla. I još kada pozivamo Ministarstvo i Agenciju da se raspitamo ima li nade da nas negde rasporede, oni nam poručuju da ne talasamo i da pokušamo same da nađemo neki posao. Pa kako ja sa malom bebom da tražim posao?! Ko će da me zaposli da bih sedela na porodiljskom", pita se mlada majka.

Agencija za privatizaciju ugašena je 31. januara ove godine. Zaposleni koji nisu raspoređeni na drugi posao u novoosnovanoj agenciji ili Ministarstvu privrede, dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa 1. februara, dok su porodilje na rešenje svog statusa čekale do 18. februara. Tada su im i saopštili da za njih osam od 12 nema mesta.

"Četiri porodilje su rasporedili u Ministarstvo privrede, a nama su 20. februara uručena rešenja o otkazu i rešenje o prekidu porodiljskog odsustva", napominje sagovornica. Kako kaže, narednih dana čeka je prijavljivanje u Nacionalnu službu za zapošljavanje kako bi makar imala overenu zdravstvenu knjižicu, koja je neophodna i njoj i bebi. Ona ističe da bi sve porodilje prihvatile bilo kakvo zaposlenje da im je bilo ponuđeno, ali da su im u Ministarstvu poručili da nemaju finansijskih sredstava da ih negde zaposle.

U Ministarstvu privrede tvrde da je svim radnicama Agencije za privatizaciju koje su koristile porodiljsko ponuđeno da rade na određeno vreme, u Ministarstvu privrede, Razvojnoj agenciji Srbije i Agenciji za zastupanje u poslovima privatizacije, s tim da bi u Agenciji imale prekid radnog staža od dvadesetak dana, jer je Agencija još u formiranju.

Autor: Alo

  • MarkoNS

    10.03.2016 09:28
    Pa?
    Kada se gasi firma gase se i radna mesta, nista cudno. Ali bas me interesuje ove cetiri sto su premestene cije su?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.