DRI: Problematične višemilionske javne nabavke u Višoj poslovnoj školi

Na sajtu Državne revizorske institucije objavljen je Izveštaj o poslovanju u Višoj poslovnoj školi strukovnih studija za 2014. godinu, gde je iznet veći broj nezakonitosti u radu, iako je za poslovanje škole do 2014. već podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu od strane nadležnog pokrajinskog sekretarijata.

Pored krivične prijave, budžetska inspekcija Ministarstva finansija je takođe uočila veliki broj nepravilnosti u finansijskom poslovanju škole od 2012-2014. i podnela prekršajnu prijavu pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu, pri čemu iz nadležnih sudova saznajemo da i dalje proveravaju navode prijava.

Kao jedan od primera nepravilnosti u radu Više poslovne škole u izveštaju DRI navodi se javna nabavka licenciranih softvera, modernizacije sistema vido nadzora i računarske opreme, vrednosti 20 miliona i 700.000 dinara.

U Izveštaju stoji da je škola bila dužna da umesto jednog objedinjenog otvorenog postupka, sprovede tri razdvojena postupka javnih nabavki, te da je korišćenjem diskriminatorskih uslova i kriterijuma ograničena konkurencija i onemogućeni drugi ponuđači da učestvuju u postupku javne nabavke, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Pritom, odgovorni projektant koji je izradio tendersku dokumentaciju je zaposlen kod učesnika u ponudi, a isti je angažovan od strane škole da sačini tehničku specifikaciju potreba, što je takođe suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Odluka o nabavci je pokrenuta na Nastavnom veću juna 2014. ali prema Statutu same škole nije propisano da Nastavno veće može da ovlasti direktora da pokrene postupak javne nabavke. Ista odluka pokrenuta je u okviru postupaka za akreditaciju škole za izvođenje nastave na daljinu, što prema informacijama izvora 021 nikada nije pokrenuto, niti se pominje u planu akreditacije koji je u toku.

"Jedan deo tog ogromnog tendera je nabavka kompjuterskog softvera od 10.600.000 dinara, što je potpuno bespotrebno plaćeno, jer postoji besplatan softver "Moodl", koji uglavnom koriste sve druge visokoškolske institucije, a koji je mnogo sadržajniji i efikasniji. Pritom, javna nabavka ove vrsre se obavlja uvek preko iste firme, koja uvek pobedi na tenderu, a nadzor nad nabavkom je obavljalo lice koje je učestvovalo u izradi tenderske dokumentacije i koje nema adekvatnu licencu", objasnio je izvor 021.rs. 

Ovo je primer samo još jedne nezakonite javne nabavke u Visokoj poslovnoj školi, a za veći broj javnih nabavki u iznosu od čak 192 miliona dinara postoji preko 40 prekršajnih prijava od strane budžetske inspekcije, Pokrajinskog sekretarijata za finasnije, kao i krivična prijava Pokrajinskog sekrtarijata za nauku i tehnološki razvoj.

Prema saznanjima 021.rs, na Nastavnom veću održanom u februaru, direktorka Dragica Tomić prisutnima saopštava kako se u školi beprekorno posluje.

Zbog ovih neregularnosti škola je dužna da podnese DRI pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti u roku od 60 dana, od dana uručenja Izveštaja, što još uvek nije urađeno. Ujedno, DRI je dostavila i spisak Preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, kako bi se ubuduće pravilno poslovalo.

Tomići trenutno na Kopaoniku

Bračni par Tomić, koji vodi Visoku poslovnu školu, trenutno se nalazi na Biznis forumu na Kopaoniku, zajedno sa još jednim licem zaposlenim u školi. Prema Izveštaju DRI za 2014, škola za putne troškove za tri lica plati u proseku 200.000 dinara. Kako 021.rs saznaje, Savet škole je na sednici održanoj 25. februara odobrio Tomićima još putovanja u ovom mesecu i to u Portorož, Sloveniju i Rigu.

Autor: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • Hudini

    13.03.2016 00:11
    ...
    Kakva priča!!!! Obrazovni psiho-triler. Ako se Holivud dočepa ove priče eto nama filma "Škola straha". :)
  • Žika Moler

    12.03.2016 22:49
    Direktora bira savet koji sastavlja direktor. Skoro svi koji su bili uzdržani ili protiv na nastavnom veću - dobili su ili dali otkaz ili su tako maltretirani da su se razboleli. U nastavnom veću su i saradnici i asistenti, koji čine većinu, samo ovde su i oni članovi, jer su Tomićeva ucenjena glasačka mašina. Od profesora više njih nije iz Novog Sada i dolaze jednom nedeljno. Na izborima bili su uslovi tako namešteni da je jedino ona ispunjavala uslove. Jedan protivkandidat je odmah dobio otkaz (sud ga je vratio, ali je čovek našao drugi posao i nije hteo da se vraća), a drugog godinama proganjaju i javno vređaju. Tako je gospođa iz kuhinje postala direktor, a da nema pojma o profesorskom poslu. Strah su uterali svima u kosti, sve dok prošlog leta grupa profesora koju ne mogu da ucenjuju nije digla glas i pokazala da neće više da tokeriše iživljavanje i ostalo.
  • pitanje

    12.03.2016 12:22
    ?
    Pa kako je onda ona postala direktor? Kako su ostali profesori glasali za ženu "domaćicu" da ih predvodi (očigledno u propast)? I taj kolektiv je očigledno diskutabilan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti