Školski odbor smenio direktora OŠ "Prva vojvođanska brigada"

Direktor OŠ "Prva vojvodanska brigada" Dušan Kosanović smenjen je sa funkcije većinom glasova školskog odbora na sednici u ponedeljak uveče, saznaje 021.

On praktično još uvek sedi u fotelji dok se o njegovom razrešenju ne oglasi pokrajinski sekretar za obrazovanje. To bi trebalo da se dogodi u naredne dve nedelje.

Kako za 021 kažu u Sekretarijatu, zapis o smeni Kosanovića još uvek nije stigao. Međutim, kako saznajemo, odluka ŠO jeste predata sekretarijatu u utorak, 15. marta.

Školski odbor je razrešio dosadašnjeg direktora sa pet glasova za, jednim uzdržanim i tri člana koja su napustila sednicu, a smena je usledila nakon niza žalbi roditelja i zaposlenih na rad Kosanovića. Tako za 021 kažu roditelji dece koja pohadaju ovu školu, a koji su se javljali i prosvetnoj inspekciji za pomoć.

U prosvetnoj inspekciji kažu za 021 da su upoznati sa situacijom u školi.

"Gradska prosvetna inspekcija je u proteklom periodu dobila nekoliko predstavki roditelja dece koja pohadaju Osnovnu školu 'Prva vojvođanska brigada', kao i zaposlenih u ovoj školi. Po navedenim predstavkama je postupano u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koja imaju prosvetni inspektori. S obzirom na sadržinu predstavki, pojedine su upućivane drugim nadležnim gradskim i državnim organima", navode u inspekciji.

Smenjeni direktor Dušan Kosanović potvrđuje za 021 da ga je smenio školski odbor, ali tvrdi da je odluka politički motivisana.

"Ne bih da dižem prašinu, za desetak dana će se sve znati. Ta sednica je bila nelegalna, jer na nju nisu bili pozvani svi koji su trebali da prisustvuju - ni đački parlament, ni sindikat škole. Ja sam upozorio predsednika školskog odbora da je sednica nelegalna, a da ne govorim o razlozima smene. Verovatno su dobili partijski zadatak da to urade", kaže on i dodaje da je uputio žalbu na odluku ŠO i čeka odgovore.

Inače, kako tvrde roditelji, odbor čine mahom članovi SNS, što ne znači da odluka nije primerena. "Situacija je kulminirala, više ne može da se ćuti. Mnogo toga će isplivati", kaže jedan od roditelja, koji je želeo da ostane anoniman.

"Direktor je nezakonito, bez dozvole ŠO, otišao na neplanirani seminar, koji je platio iz budžeta škole. Takođe, pomoćnicima je isplaćivao platu, iako nisu imali rešenja o ovoj poziciji. Zaposlio je svog sina, koji ne ispunjava neophodne uslove, na mesto nastavnika fizičkog. Takođe, ustupao je besplatno školsku salu komercijalnim subjektima i time napravio ogroman gubitak za školu - a nadležne inspekcije nisu reagovale", kažu anonimni roditelji i kažu da do cele priče ima još mnogo više.

O smeni će u narednom periodu odlučivati Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, potvrđeno je za portal 021.

Osnovna škola "Prva vojvođanska brigada" jedna je od poznatijih i većih novosadskih škola. Ima oko 1.500 učenika raspoređenih u 56 odeljenja.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • dejan

    19.09.2016 00:55
    bedno
    samo bednik moze da ostavi komentar da nista nije puno dati za vodjenje eskurzxije..pa sta,bolje cete paziti decu ako vas vise platimo?koliko je to jadno..pa ako je sve tako strasno,sedite i nemojte da idete na eskurziju..stavite u dzep po 40 000 za dva dana dnevnica,jedete i pijete dzabe ,provedete u busu pola vremena i jos vam malo..alavi ste svi do jednog.
  • sasa

    29.03.2016 13:50
    ekskurzija i jos ponesto
    Oni koji ne rade u prosveti ne znaju koliko je rizicno voditi decu na ekskurziju pa bilo to i jedno dete.Ja sam to radio i vrlo dobro znam tematiku.Nastavnici i ucitelji koliko god da dobiju nije malo.Lako je poslati decu da o njima drugi brine pa odmarati 7 dana.O ekskurzijama ne odlucuje skola vec sam nastavnik ili ucitelj ZA NEUPUCENE.
  • dragan

    24.03.2016 17:58
    Bivsi ucenik
    Direktor ne odlucuje o Ekskurzijama.To je u nadleznosti pomocnika Direktora.Pomocnica,nekada uciteljica,a sada pomocnik odlucuje da li ce i kada se odrzati ekskurzije.Komentari na racun direktora su upuceni na pogresnu adresu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti