Princ Čarls: Ne smete biti zarobljenici prošlosti

Princ od Velsa poručio je večeras u Skupštini Srbije da je u zemljama regiona ostvaren izuzetan napredak i da su se posle strašnih događaja u prošlosti vratili stabilnost i mir.
On je naveo da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije, da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju. "Velika Britanija je sa vama dok gradite budućnost. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost", poručio je on.
 
Britanski princ se na početku govora okupljenima obratio na srpskom jeziku: "Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde i što sam u prilici da vam se kratko obratim", što su prisutni pozdravili aplauzom.
 
Posle govora intonirane su himne dve zemlje. Ovo je jedino javno obraćanje princa Čarlsa tokom posete regionu.
 
Prinčevski par je ispred Skupštine dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je potom sa njima imala i kratak razgovor. Na ulasku u parlament princ od Velsa je nazdravio uz rakiju, uz zvuke gajdi.
 
Među 200 zvanica su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života.U čast prinčevskog para priređena je izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Srbiji i na Solunskom frontu.
 
Prinčevski par je u okviru posete regionu već boravio u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.
 
Dačić: Prilika za resetovanje odnosa
 
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je njiihova poseta velika čast za Srbiju, ali i prilika za "resetovanje" odnosa sa Velikom Britanijom.
 
"To je i prilika za resetovanje odnosa sa Velikom Britanijom kakvi su bili početkom prošlog veka i traženje zajedničkog interesa. Velika Britanija treba da pokaže veći interes za region a ne da ga prepušta drugima", rekao je Dačić.
 
Autor: Tanjug
  • ntn

    18.03.2016 12:00
    Cenzura prisilna ili dobrovoljna se nastavlja? Gde je Tamara?
  • istina

    18.03.2016 09:41
    Ovaj naslov je stvarno uzasno i tuzno istinit. Ovaj narod konstantno zivi u buducnosti i proslim ratovima. Stvarno mi je vec dosta i muka od toga i strasno zao sto vidim da cu morati sebe da iselim negde gde ljudi zive za danas a ne za prosli vek i prosle generacije.
  • sasa

    17.03.2016 22:41
    yes bos
    princu na belome konju, nemoj da kakis bre !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija