Ako parkirate dečja kolica u ulazu, sledi kazna od 50.000 dinara

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a za čiju izradu je zaduženo Ministarstvo za građevinu i infrastrukturu, predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada.

Naime, smatra se da se na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

Maja Bukvić, majka dvoje dece iz Požarevca, ispričala je da u zgradi u kojoj živi ima 30 stanova i sedam beba, pa majke tokom dana ostavljaju kolica za decu u hodniku zgrade.

"Juče kad se se vraćala sa decom iz vrtića, na ulaznim vratima pojavila se nalepnica - zabranjeno za dečja kolica. Mi u zgradi nemamo podrum ni lift, pa je veliki problem majkama da po nekoliko puta dnevno dižu i spuštaju kolica", kaže sagovornica lista "Alo".

Da ovo nije usamljen slučaj, govori i to što su neki roditelji završili na saslušanju u Prekršajnom sudu, jer su ostavili dečja kolica i bicikl u hodniku zgrade, ispred svojih ulaznih vrata.

Naime, dovoljno je da samo neko od komšija pozove komunalnu policiju, koja po prijavi izalazi na teren, fotografiše kolica, posle čega roditeljima u roku od nekoliko dana stiže poziv da se jave na saslušanje.

"Izgleda da su komunalnoj policiji jedini problem dečja kolica. Ne prođe nijedna nedelja, a da nekom roditelju ne pokucaju na vrata. Kad odem na saslušanje, objasne mi da se hodnik tretira kao zajednička prostorija i da tu stanari nemaju pravo da drže lične stvari", priča Marija Savić iz Beograda.

I Mira Maravić (65) iz Beograda kaže da ne razume te koji prijavljuju roditelje koji drže kolica u hodniku zgrade.

"Šta nekome smetaju kolica. Da je sreće, pa da su na svakom spratu po jedna. Ne može ni muškarac, a kamoli žena, da vuče dete i kolica od 15 kilograma gore-dole nekoliko puta dnevno", ogorčena je Maravićeva.

Angelina Radulović, članica Udruženja "Roditelj" i majka troje dece, kaže za da živimo u društvu u kojem je pristojnije buljiti u mobilni telefon tokom razgovora, nego podojiti dete u kafiću i da su svi glasni kad su u pitanju dečja prava, ali da suštinski, kao društvo, malo toga činimo da podržimo porodicu.

"Mi kao društvo nemamo razvijenu svest o važnosti porodice, roditelji su diskriminisana grupa i od države, što ovaj zakon i dokazuje, i od pojedinaca", napominje ona.

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ušao je u skupšinsku proceduru početkom godine. Ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila je da zakon donosi 19 novina i da u "život zgrada" unosi ekonomski i socijalni razvoj i zaštitu životne sredine.

Međutim, zakon ne pravi razliku između šporeta, ormara ili frižidera, koje nesavesni stanari ostavljaju mesecima na hodnicima, i dečjih kolica i bicikala, jer se smatra da i jedni i drugi ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

Tako su dečja kolica stavljena u isti koš sa glasnim puštanjem muzike, pevanjem, lupanjem u zidove i neplaćanjem troškova za održavanje zgrade, jer su kazne za sve ove "prekršaje" do 50.000 dinara.

Autor: Alo

  • Miki

    25.02.2019 13:02
    Samo neko krajnje primitivan, bahat i bezobrazan može uopšte da postavi pitanje "kako nekome smetaju dečija kolica". Hodnici zgrade su svojina svih stanara, a ne nečija privatna ostava, pa da tamo drži šta mu padne na pamet, uključujući i dečja kolica. Šta bilo koga briga gde će ko da drži svoje privatne stvari. Treba da ih drži u svom stanu ili neka lepo kupi kuću sa dvorištem i neka ih drži na svom posedu. Ako im smeta to što nema lifta, to opet nije problem stanara, jer mogu da se isele iz tog stana i uzmu neki koji ima lift. Ovo je tipičan primer seosko-palanačkog mentaliteta i na žalost tim ljudima je veoma teško bilo šta objasniti, jer jednostavno nemaju svest o tome šta znači život u gradu i u zgradi.
  • Moša

    05.02.2018 09:21
    Mi srbi samo smo sposobni da kritikujemo nakoga,a pogotovo vladu.
    Kadaste tako pametni,a vidim da ima ih dosta.Ja moram da priznam da nespadam
    među tih pametnjakovci.Ali da sam tako pametan kao neko od vas-samo što znaju
    da kritikuju vladu.Zasto nepredložite vladi.Da uvede zakon.
    Da svaki investitor koji gradi višespratnicu.Da je obavezan da obezbedi namanje 2.prostorije
    za kolica i bicikle.A ne oni što imaju više prostorije u zgradi,oni naprave lokale.
    A baš ih briga dali češ nositi kolica ili bicikli na dugom ili na petm spratu.
    Sada je to na vas pametnjakovci!!! koji samo znate da kritikujete.
  • zakonik

    23.03.2016 23:11
    @ koviljka grujic
    Najbolji su mi ovi Evropejci sto hoce u Evropu bas preko zakona o decjim kolicima i uvodjenjem kapitalizma. Freneticno napred u Evropu, preko zakona o decjim kolicima pravo u Lisabon (samo nemojte avionom). Svedsa je polukomunisticka zemlja i nije dosla do standarda zakonima o kolicima, nego su isli nekim redom. Uostalom, kaznite sve ostalo u hodniku, a izuzmite kolica, kad vec nije decja oprema izuzeta od PDV-a, nema obdanista i mora da se zkazuje i ceka kod pedijatra na pregled deteta. Ministarstvo za gradjevinu i infrastrukturu, neka donese zakon da tamo gde su uski hodnici i mali liftovi bude neka zajednicka prostorija gde se mogu ostaviti decja kolica. Kad se gradilo planski vodilo se racuna o ljudskim potrebama. Neka bude bar nesto podsticajno za decu, a ne samo za kerove i macke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.