FOTO: Novosađani protestom podržali roditelje bolesne dece

Oko 200 roditelja bolesne dece i građana protestovalo je u centru Novog Sada, jer i nakon nekoliko godina apelovanja, nije usvojen zakon roditelj-negovatelj.
Protestnu šetnju građana podržala je i novosadska grupa građana "2 minuta tišina", poznata po borbi za usvajanje Aleksinog zakona.
 
Građani, koje je na šetnju podrške pozvalo udruženje građana "Sreća", ponovo su poručili da su ispunjeni svi uslovi da Skupština grada raspravlja o statusu roditelja dece s autizmom, Daunovim sindromom i drugih teških oboljenja, a koji ne mogu da leče svoje mališane od sadašnje novčane pomoći.
 
Građani su protestnu šetnju počeli od Trga slobode, nastavili Zmaj Jovinom do Dunavskog parka, a potom se vratili istom rutom.
 
 
Podsetimo, roditelji bolesne dece traže od države da izjednači njihov status sa onim hranitelja, koji dobijaju platu.
 
Inicijativa za usvajanje ovog zakona potekla je još 2012. godine iz Novog Sada, kada je prikupljeno 61.000 potpisa potrebnih za ulazak u skupštinsku proceduru. To je duplo više od potrebnog broja potpisa, ali zakon i dalje nije na dnevnom redu u Parlamentu.
 
 
Roditelji teško bolesne dece dobijaju 24.600 dinara mesečno, koliko iznosi tuđa nega i pomoć. Kako su roditelji ove ugrožene grupe mališana ranije rekli za 021, taj iznos nije ni blizu dovoljan da bi se pokrilo lečenje i osnovne životne potrebe.
 
Građani su najavili proteste i u prestonici.
 
Na ranijim protestima bilo je i do 400 ljudi, a tu priču pogledajte OVDE.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Foto: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti