Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice

Haški tribunal je doneo presudu da Vojislav Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Šešelj je oslobođen za sve što mu se stavljalo na teret - odgovornost za zločine protiv čovečnosti, progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje, za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Predsedavajući Žan Klod Antoaneti je rekao da Tužilaštvo nije iznelo dovoljno pravnih argumenata za potvrdu optužnice o zločinima protiv čovečnosti.

Navedeno je i da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza za postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da je cilj dogovora bila odbrana Srba, a ne progon Hrvata.

Tužilaštvo je u svojoj završnoj reči ranije predložilo sudu da Vojislava Šešelja osudi na kaznu zatvora od 28 godina, dok je Šešelj tražio oslobađajuću presudu.

Sud je objavio da je Vojislav Šešelj slobodan.

Novinar Dejan Anastasijević izjavio je za N1 da lider radikala ne može tužiti Haški tribunal za godine koje je proveo u pritvoru suda, zbog toga što je u pitanju institucija Ujedinjenih nacija, i kao takva ima imunitet.

Obrazloženje presude

"Motivi u Hrtkovcima bili pre svega lične prirode i potreba da se obezbedi smeštaj Srbima koji su ostali bez krova na glavi. Iz govora Šešelja ne može da se zaključi da je učetsvovao direktno u razmeni kuća - a što je prikazana kao glavno sredstvo za proterivanje Hrvata", naveo je sudija.

Većina članova veća ocenjuje da tužilac nije predočio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je Šešelj kriv za ubistvo u Crnoj Reci, okrutno postupanje na Ovčari, okrutno postupanje u skladištu Velepromet, mucenje u kasarni i Vugošcu, u opštini Nevesinje, ubistvo civila oko Sarajeva, pljacke imanja kod vukobvara.

Što se tiče optužbi o učestvovanju paravojnih snaga u zločinima, Veće kaže da su mu predočeni dokazi u kojima se kaže da su bili prisutni Arkanovi tigrovi, Beli orlovi, odred Dušan Silni, Crvene beretke, Jedinica za specijalne operacije, Žute ose, Jedinica Vasilija Vidovića, Gogićeva jedinica, koja je takođe poznata pod imenom Grupa iz Loznice, jedinica Karađorđe, Srpska garda SPO, jedinice Bratislava Gavrilovića i jedinice Slavka Aleksića.

"Nema dovoljno dokaza da se zaključi da je Šešelj bio povezan da Arkanom, jedinicom Karađorđe. Nema dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice i jedinice Srpske garde."

Veće je saopštilo da je detaljno istraživalo ko su bili "Šešeljevci" kako ih ne bi brkali sa "četnicima".

"Analiza dokaza pokazala je da su se "Šešeljevci" mogli identifikovati po fizičkom izgledu i odeći, ali da to nije bilo odlučujuće. Veće je pažljivo identifikovalo pojedince povezane sa SRS, umesto da sve "četnike" poveže sa Šešeljem", saopštilo je Veće.

Napominjući da čita sažetak presude, sudija je naveo da je tokom suđenja koje je počelo 7. novembra 2007. godine prikupljeno je 1400 dokaznih predmeta, saslušano je 99 svedoka, a da presuda broji više od 100 strana.

Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno i otišao u Hag, do novembra 2014, kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Autor: Agencije

  • maxmad

    03.04.2016 17:16
    pa on ne priznaje taj sud,valjda onda ni presudu?niti ostali radikali?
    po meni trebao ga je docekati bar toma,ali i vucic, na aerodromu uz opstenarodno veselje,kao i gotovinu-heroja sto su hrvati...
  • Slavko

    02.04.2016 19:24
    Šešelj pobeđuje
  • Vlada

    01.04.2016 20:53
    Sta pricate bre vi?
    Sta pricate bre ljudi, da li ste normalni.
    Presuda nosi korist Srbiji zato sto jos jedan covek iz Srbije nije osudjen za sve zivo.
    Velika sramota za hag? Jedina sramota za hag sto je covek objasnio neke stvari i pokazao svoju inteligenciju. Ti rodjo sto imas samo osnovnu skolu onda idi na dalje usavrsavanje, jer na kraju jedino smo to, sta smo zavrsili i uradili sa svojim zivotom. A Sekija ostavi na miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.