Kipar izašao iz krize

Kipar je danas izašao iz paketa pomoći dobijenog od spasilačkog fonda Evropske unije, jer se izborio sa finansijskom krizom koja je uzdrmala nacionalni bankarski sektor.
Kako navodi Frans pres, kiparskim vlastima neće trebati preostalih 2,7 milijardi evra iz ukupnog paketa pomoći od deset milijardi evra, koji je delimično finansirao Međunarodni monetarni fond. Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis pohvalio je kiparske vlasti i građane, jer su "učinili ono što je bilo neophodno za spasavanje ekonomije".
 
Kipar bi do 2031. godine trebalo da otplati zajmove Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) u iznosu od 6,3 milijarde evra, a takođe je pozajmio milijardu evra od MMF u sklopu spasilačkog paketa iz 2013. godine. Direktor ESM-a Klaus Regling opisao je Kipar kao "poslednju uspešnu priču u evrozoni" posle Irske, Španije i Portugalije, koje su takođe izašle iz evropskih spasilačkih paketa.
 
"Kipar je uspeo da povrati ekonomski rast i da znatno brže od očekivanog oporavi javne finansije", izjavio je Regling. Kiparska ekonomija je prošle godine porasla za 1,6 odsto, što je najveća stopa rasta u poslednjih sedam godina.
 
Spasilački paket je odobren nakon što je kiparska vlada pristala na gašenje druge najveće banke, Laiki, i nametanje gubitaka deponentima u Banci Kipra. Od zvanične Nikozije je, takođe, zatraženo sprovođenje oštrih mera štednje, poput rezanja plata u privatnom i javnom sektoru, ali i povećanje poreza, što je izazvalo bes javnosti.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).