Rusija unapređuje sirijski sistem odbrane

Rusija Siriji šalje sistem S-300, nedelju dana nakon što je ruski vojni avion srušen u sirijskom vazdušnom prostoru.
Iljušin Il-20
Getty Images
Ruski avion vraćao se u bazu u Latakiji u trenutku kada je oboren

Rusija će poslati nove protivvazdušne rakete u Siriju, nedelju dana pošto su sirijske snage slučajno srušile ruski avion tokom izraelskog vazdušnog udara.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će sistem S-300 biti isporučen u roku od dve nedelje.

U padu ruskog aviona za izviđanje 17. septembra poginulo je 15 vojnika.

Sirija i Rusija su okrivile Izrael, ali Izrael odbacuje odgovornost.

Šojgu je za rusku novinsku agenciju Interfaks izjavio da je isporuka sistema S-300 obustavljena 2013. godine, nakon zahteva Izraela, i dodao: „Sada, se situacija promenila, a to nije naša krivica".

Izrael krivi Siriju za obaranje ruskog aviona

U Siriji se sprema hemijski napad, tvrde SAD

„U delovima Mediterana u blizini Sirije, satelitske navigacije će biti ometane radio-elektronskim putem, kao i radari i komunikacioni sistemi koje vojni avioni koriste za napad na ciljeve na teritoriji Sirije", rekao je on.

Sistemi će takođe moći da prate i identifikuju ruske avione.

Rusija podržava predsednika Bašara al-Asada u građanskom ratu u Siriji.

Šta se desilo prošle sedmice?

Incident se desio 35 kilometara od sirijske obale, kada se avion „Iljušin Il-20" vraćao u rusku vazdušnu bazu Hmeimim blizu Latakije.

Ruska novinska agencija Tas je javila da je avion „nestao prilikom napada četiri izraelska aviona F-16 na sirijske objekte u provinciji Latakija".

Sirijski državni mediji izveštavaju o napadu na tom području neposredno pre nestanka aviona.

Prema novinskoj agenciji Sana, vojska je saopštila da je presretala "neprijateljske rakete koje su dolazile sa otvorenog mora prema gradu Latakia".

Sirijska televizija je oko 10 uveče izvestila o eksploziji na nebu iznad Latakije. Pola sata kasnije Sana je na Fejsbuk stranici izvestila da je sirijska protivvazdušna odbrana uzvratila na neprijateljske rakete.

Šta kaže Rusija?

U nedelju je Rusija ponovila svoj stav da su izraelski avioni iskoristili svoj izviđački avion kao zaštitu za vreme napada u Siriji.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da Izrael nije pružio adekvatnu informaciju o napadu i da je tako stavio ruske avione na put sirijskih sistema protivvazdušne odbrane.

„Akcije izraelskih pilota bombardera dovele su do gubitka života 15 ruskih vojnika, bilo da je reč o neprofesionalizmu ili je to rezultat kriminalne nepažnje", rekla je portparolka ministarstva.

Kako je Izrael odgovorio ?

Izrael tvrdi da su za incident bez sumnje krive sirijske snage.

Kako navode, njihove snage su gađale sirijske vojne objekte „iz kojih su sistemi za proizvodnju tačnog i smrtonosnog oružja trebalo da u ime Irana budu prebačeni Hezbolahu u Libanu".

Hezbolah i Iran su saveznici sirijske vlade.

Izrael je navodno pogodio više od 200 iranskih meta u Siriji u proteklih 18 meseci.

  • Anonimus

    25.09.2018 09:51
    Ttrebalo je to učiniti još pred početak rata u Siriji, i to raspoređivanjem sistema S- 400, moguće da do rasplamsavanja sukoba ne bi ni došlo...
  • Lala

    24.09.2018 21:14
    Crnjak
    Ameri i Izraelci su se bas potresli zbog ovih ruskih krseva, odmah su najavili da ce jos zesce zasipati ko god im se nadje na putu. Ovi rusi su obicne jajare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC