Jedanaest strateških preduzeća ne ide u stečaj, već nastavlja rad

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je večeras da 11 strateških preduzeća neće otići u stečaj, već će nastaviti ekonomski i funkcionalni život u narednom periodu.

"Nijedno od 11 preduzeća koja su nam ostala u ovom momentu zaštićena, jer smo sa šest već skinuli zaštitu 31. decembra, neće otići u stečaj, jer smo zajedno poslovodstvima i privatizacionim savetnicima obezebdili da nastave svoj funkcionalno ekonomski život", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, to je omogućeno i zahvaljujući unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) koji predstavlja sudsku odluku, kojom preduzeća dokazuju da je njihovo sadašnje poslovanje, uključujući i vraćanje dugova moguće.

"Od 11 preduzeća koje danas imamo na spisku, sedam je predalo za UPPR, a četiri su uspela ida van tog sudskog dela da naprave dogovore sa poveriocima, na takav način da oni neće sudski ili na bilo koji način ometati poslovanje u budućem periodu", objasnio je Sertić za RTS.

On je naglasio da je većina dugovanja tih preduzeća prema bankama. "Zalog koji su preduzeća dala je u imovini, a bankama to ne znači jer nemaju kome da prodaju", rekao je on napomenuvši da je glavni interes banaka da preduzeća posluju i da na takav način vraćaju dugove. "Kada to ne ispoštuju preduzeća idu u stečaj", napomenuo je Sertić.

Upitan šta će biti sa zaposlenima, on je rekao da će jedan deo njih uzeti socijalni program. "Od preduzeća zavisi koliko će se smanjiti broj zaposlenih, dok će u nekim firmama veliki deo zaposlenih uzeti socijalni program", zaključio je Sertić.

O planovima "zakona protiv majstora stečajeva i drugih prevaranata", koji će se primenjivati se od 1. juna, čitajte OVDE.

  • miroslav

    02.06.2016 15:47
    nije-opet
    dodjite u rtb bor-ako uopste znate gde je bor pa vidite da li se radi i koliko i kako-u ovoj nasoj drzavi postoji itreba da postoji jos neto osim beograda
  • Kola idu nizbrdo

    29.05.2016 08:35
    U praksi to znači konstantnu emisiju novca, prilagođavanje kursa toj emisiji (rast), i sve lošiji život naroda. Od 2000-te godine nijedna vlada nije pokazala da ume ili želi da poboljša standard građana. Socijalna revolucija je neminovna, samo je pitanje vremena i mesta izbijanja.
    Odobravanjem života ovih 11 gubitaša ova vlada samo pokušava da spreči izbijanje revolucije oko ovih preduzeća.
    Najvrući period nas očekuje između novembra i januara.
    Naravno, na roza tv se uvek može svašta pričati i mahati rukama.
    Pobednički?
  • zivan

    29.05.2016 06:34
    Ta preduzeca godinama nisu placala struju, grejanje, doprinose, poreze.., i sve to nadoknadjuju svi poreski obveznici.., a mnogima i deo zarade stizze iz budjeta. Produzzetkom ovakvog rada, gradjani Srbije morace joss jednom da nadoknadjuje gubitke neefikasnih i prevelikih preduzeca nasledjenih iz bivsseg sistema...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.