EU uvela carine na uvoz čelika iz Kine i Rusije

Evropska unija uvela je danas antidampinške carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača iz 28-članog bloka da ih taj uvoz isteruje sa tržišta.
Evropska komisija je saopštila da će carinski nameti važiti pet godina, pošto Evropa pokušava da se uhvati u koštac sa prevelikom ponudom čelika do koje je uglavnom dovela masovna kineska proizvodnja.
 
"Komisija će primeniti obrambene trgovinske mehanizme kako bi se ponovo uravnotežili uslovi na tržištu za proizvođače iz EU i iz inostranstva", piše u saopštenju EK. Komisija je navela da će antidamping carine za kineski hladno valjani čelik biti u rasponu od 19,7 do 22,1 odsto, a za ruske kompanije od 18,7 do 36,1 odsto.
 
Hladno valjani čelik koristi se u širokom spektru industrija za proizvodnju svih vrsta robe - od automobila do frižidera.
 
U saopštenju se dodaje da EU ima više od 100 trgovinskih odbrambenih mera na snazi, da 37 uvedenih mera cilja nefer uvoz čeličnih proizvoda, od kojih 15 proizvoda dolazi iz Kine. EU je imala čitav niz trgovinskih sporova s Kinom, njenim drugim najvećim trgovinskim partnerom, koji proizvodi više od polovine čelika u svetu.
 
Peking je krajem prošlog meseca uveo antidampinške carine na određeni uvoz čelika iz EU, Japana i Južne Koreje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.