Zaleđen Dunav onemogućio izvoz, šteta milionska

Srbija će imati finansijsku štetu zbog obustave saobraćaja na Dunavu i nemogućnosti izvoza pšenice, kukuruza i soje, kaže direktor "Žita Srbije" Vukosav Saković.
Iznos štete je, prema njegovim rečima, sada teško utvrditi precizno, ali je sigurno da će određen broj ugovora biti raskinut i da će kupci potražiti robu na mestima odakle mogu da je dopreme.
 
"U januaru je trebalo da se izveze 250.000 tona kukuruza, čija je vrednost 37 miliona evra, 40.000 tona soje, za 15 miliona evra, a očekivan prosečan izvoz pšenice je trebalo da bude oko 100.000 tona i njena vrednost je 15 miliona evra. Taj planirani devizni priliv će izostati", rekao je Saković. 
 
Proizvođači pšenice, kukuruza i soje će, kako je ocenio, imati i dodatne troškove zbog dužeg lagerovanja robe.  "Skladištenje se mesečno plaća 1,5 odsto od vrednosti robe", rekao je Saković i dodao da će nepredviđeni troškovi biti i finansiranje kamata na zaduživanje zbog toga što devizna sredstva od prodate robe neće stići pema planu. 
 
Ukazao je da će, iako je prošla godina bila rodna pa je požnjeveno 3,1 miliona tona pšenice, osam miliona tona kukuruza, 650.000 tona suncokreta i 630.000 tona soje, sudeći po prodaji tih agrarnih proizvoda 2017. biti jedna od težih godina. 
 
"Ta roba se otežano isporučuje još od oktobra prošle godine jer su u tom mesecu i novembru bili niski vodostaji i transport je bio otežan, u januaru ove godine su bili praznici i nekoliko dana potpune obustave saobraćaja na Dunavu, a najavljuje se još jedan hladan talas, i to će znatno otežati planiran izvoz prodate robe", rekao je Saković. 
 
Na pitanje da li je moguća ubrzanija isporuka kako bi se nadoknadio zaostatak kada uslovi to omoguće, Saković je rekao da će to zavisiti i od toga da li se mogu naći kupci i da li ima slobodnih barži za prevoz. 
 
"Jedina dobra vest je to što za raskid ugovora neće biti kaznenih penala", rekao je Saković.
  • Pele

    17.01.2017 15:10
    Šareni voz
    Što ne teraju robu šarenim vozom? Dok su ga molovali Dunav se smrz'o.
  • Simić

    17.01.2017 11:00
    Tražimo hitnu odgovornost!
    Ko će da odgovara za milionsku štetu zbog razorene luke na Dunavu u Apatinu, zbog obustave saobraćaja i nemogućnosti izvoza pšenice, kukuruza i soje? Tražimo hitnu odgovornost!
  • Vojvosadjan

    17.01.2017 10:25
    Ma nema potrebe za ledolomcima, nema nikakve stete niti gubitaka. Lepo rece onaj pametni neki dan ovde kako nece on da placa ledolomce od svojih para jer ne vidi koja im je svrha, od transporta Dunavom se ne ubira kinta. E kakvih pajsera ima.. Aj sto ima na netu ali sto ih ima na vlasti. E tu smo mi stavili prst na celo, mada je bilo predloga da i Gedi prislonimo stogod na celo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.