Poskupela hrana, pojeftinile komunalije u Srbiji

Hrana i piće, zdravstvo, usluge u oblasti rekreacije, kulture, komunikacije i druge usluge ukupno su poskupeli 3,6 odsto u poslednjih godinu dana.
Poskupela hrana, pojeftinile komunalije u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, u proteklih mesec dana došlo je do poskupljenja hrane i pića, zdravstvenih usluga i određenih aktivnosti koje građani praktikuju kao hobije (na primer, sport), dok su komunalije, struja, odeća i obuća i transport pojeftinili. 
 
Radi se o malom rastu, kao i o malom padu cena, od najviše jednog procenta. Što se tiče hrane, najviše su poskupeli meso, mleko, jaja, šećer, kafa i čokolada. Najveće poskupljenje je, zapravo, voća.
 
Pojeftinilo je povrće, ulje, masti, hleb i žitarice.
 
Cena duvana, prema statistici, nije se menjala. 
 
Iako se radi o poskupljenju od ni celog jednog procenta, kada se sagleda dugoročno, građani se godinama unazad suočavaju sa konstantnim rastom cena proizvoda koje čine potrošačku korpu, a koja je sve praznija. Nizak životni standard, stagnacija plata u privatnom i pad primanja u javnom sektoru doveo je do niske kupovne moći, a nedovoljna konkurencija na tržištu do rasta cena određenih namirnica - najčešće onih koje redovno koristimo.
 
Više o ovoj temi, kao i o stavu udruženja za zaštitu potrošača, čitajte u našem tekstu OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija