Ugovor sa Fijatom i dalje tajna

Dok radnici fabrike Fijat Krajser iz Kragujevca štrajkuju već 16. dan, predstavnici Vlade Srbije sada već po više puta dnevno pozivaju da se sedne za pregovarački sto.
Istovremeno, od javnosti se krije koje su srazmere ulaganja države u fabriku automobila u Kragujevcu od 2008. godine do danas.
 
Jedan od argumenata koji predstavnici vlasti bez izuzetka ističu je problem koji bi po zemlju, Kragujevac i Srbiju značio odlazak ovog stranog investitora. Međutim, većina ugovora i sporazuma kao i obaveza koje su u ime svih građana Srbije prema stranom investitoru preuzeli najpre predstavnici vlade Mirka Cvetkovića, pa potom i vlada Ivice Dačića i Aleksandra Vučića za javnost Srbije su nepoznanica. 
 
Juče su državni funkcioneri tražili od radnika da "pokažu malo ljubavi prema Srbiji", "da shvate da svojim postupcima teraju strane investitore", a premijerka Ana Brnabić na kraju dana rekla je čak da smatra da iza štrajka radnika "stoji politički interes i ozbiljno loša namera".
 
Problem koji je počeo pre devet godina
 
Kada je Fijat u pitanju, Ugovor o kupoprodaju, detalji aranžmana, ulaganja države, devet godina od dolaska italijanskog investitora ne saopštavaju se građanima Srbije.
 
Javno je objavljen samo ugovor o zajedničkom investicionom ulaganju koji je potpisan 29. septembra 2008, a u kojem se navodi da će se osnovati zajednička kompanija čiji će upisani kapital biti 300 miliona evra, od čega će kapital Republike Srbije biti 33 posto odnosno 100 miliona evra. Iz ovog dokumenta javnosti su uskraćeni brojni podaci. Kada su u pitanju zajmovi i podsticaji države u javno objavljenom Ugovoru iznosi davanja države su prikriveni tako što je na tom mestu napisano "redakcija teksta".
 
Država godinama odbija da objavi kolika su ulaganja u Fijat.
 
Međutim dosta podataka može se videti u finansijskom izveštaju ove kompanije. Novinari Insajdera tako su utvrdili da je javno objavljeni Ugovor dopunjen i izmenjen u decembru 2009, a da država u skladu sa njim i podsticajnim planom daje Fijatu različite subvencije i oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.
 
Opširnije o tome šta su otkrili novinari Insajdera možete pročitati OVDE.
  • Mile

    18.07.2017 19:35
    Sudbina svih tajnih ugovora je gotovo identična ovim kragujevačkim a to je kolaps. Robovski uslovi rada u kragujevačkoj fabrici su neizdrživi a za njihov menadžment poslovanje bez tzv "posticaja" nezamislivo. I zbog toga politika subvencionisanja doživeće svoj kolaps jer ni jedan iznos neće biti dovoljan da "zadrži" tzv investitora.
  • Predragg

    18.07.2017 16:10
    Salamander,otkud mislis da su politicari dobili sicu? Dobili su puno,garant 10-40 % od drzavnih (naravno,nasih)para otislo je na tajne racune,u etapama i piramidalno. Balkanski politicari tako funkcionisu.Smeju nam se u lice i uriniraju po nama.
  • u prolazu

    18.07.2017 15:49
    Zašto niko ne sme da objavi da je radnicima u štrajku stigla i podrška sindikata radnika FIAT-a iz Italije?
    Postoji li slobodno novinarstvo?

    Na osnovu ove podrške, koja jeste stigla, kako zvuče izjave državnih lelemuda?

    Zaključite sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija