Japan smanjuje broj radnih sati da smanji broj samoubistava

Vlada Japana planira da smanji stopu samoubistava za 30 odsto u narednoj deceniji tako što će smanjiti broj radnih sati, što se pokazalo kao uzrok najvećeg broja samoubistava u toj zemlji.
Japan smanjuje broj radnih sati da smanji broj samoubistava
Foto: Pixabay
Japan ima najveću stopu samoubistava od svih zemalja članica G7 grupe, a stanje je već kritično kada se ima u vidu da u ovoj zemlji više od 20.000 ljudi svake godine oduzme sebi život.
 
Pre 14 godina ta cifra je bila veća od 34.000, ali je prošle godine broj samoubistava pao na skoro 22.000. Vlasti računaju na to da će se ovom odlukom taj broj znatno smanjiti do 2025. 
 
Plan je odobren na sastanku Vlade u utorak, a rečeno je da će biti uvedene i nove mere predostrožnosti, ali da je fokus na smanjenju ekstremnih radnih sati i maltretiranja na poslu.
 
Tokio se uključio u ovu borbu nakon samoubistva mladog radnika u Dentsu - jednoj od najvećih japanskih kompanija, koji je navodno mesečno imao sto sati prekovremenog rada. Smrt Matsurija Takahašija pre dve godine izazvala je burne reakcije javnosti širom sveta, nakon čega su japanske vlasti ograničile prekovremeni rad na 100 sati mesečno. Kritičari, međutim, i dalje smatraju da je to preterano.
 
Ministarstvo rada Japana je u maju objavilo prvu crnu listu nacionalnih kompanija, imenovavši i posramivši tako više od trista kompanija, uključujući i Dentsu, optuživši ih za nezakonit prekovremeni rad i ostale neregularnosti u odnosu prema zaposlenima.
  • sns

    27.07.2017 23:53
    rad je stvorio majmuna
    Evo naši SNSovci isto tako. Oće da se samoubiju kad moraju da dolaze na posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.