Hanić: Moći ćemo povoljnije da se zadužujemo

Predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je za RTS da će Srbija moći na međunarodnim finansijskim tržištima da se zadužuje po nižoj kamatnoj stopi i time smanji buduće izdatke u budžetu države.
Hanić: Moći ćemo povoljnije da se zadužujemo
Foto: Pixabay
Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič rejtings" povećala je rejting Srbije na nivo "BB" sa nivoa "BB minus", uz stabilne izglede za njegovo unapređenje.
 
"Fič" očekuje da Vlada nastavi sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u narednom periodu. Ističu da je odnos javnog duga i bruto domaćeg proizvoda poboljšan i stabilan, a očekuju i njegov dalji pad.
 
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Hasan Hanić, predsednik Beogradske bankarske akademije rekao je da je to dobra vest za našu zemlju, što je, pre svega, pokazatelj da je naše poslovno okruženje poboljšano i da možemo očekivati veći dolazak stranih investitora.
 
"Osim toga, naša zemlja će moći na međunarodnim finansijskim tržištima da se zadužuje po nižoj kamatnoj stopi, a time da smanji buduće izdatke u budžetu države", rekao je Hanić.
 
Hanić kaže da je puni naziv rejting za dugoročno zaduživanje ili, ako bismo napravili paralelu - to je kreditni bonitet za nas pojedince i preduzeća, sposobnost da servisiramo dug u dužem vremenskom periodu.
 
Rejting agencije uzimaju u obzir ne samo ostvarene nego i očekivane rezultate, rekao je Hanić.
 
"Budžet za narednu godinu i strategija do 2020. i do 2025. godine omogućava da se smanji budžetski deficit, tako i javni dug i projekcije su da ovako postavljeni ostvareni rezultati i ovako koncipiran budžet zajedno sa fiskalnom strategijom omogućava da se svake godine za dva procentna poena do 2020. smanjuje odnos javnog duga prema BDP-u i da na kraju tog perioda bude niži od 60 odsto, a to je kritična granica zaduženosti", objasnio je Hanić.
 
To praktično znači da ćemo stvoriti stabilnu osnovu za održiv privredni rast i da će to dovesati do održivih državnih javnih finansija, kaže Hanić.
 
Govoreći o odnosu sa drugim zemljama, Hanić kaže da, ako se uzme najviši rejting AAA a najniži CCC, mi smo na sredini. 
 
"Mi smo, u poređenju sa zemljama u regionu negde na sredini, imamo bolji rejting u odnosu na BiH i Crnu Goru i Makedoniju, približno isti kao Hrvatska, ali niži nego što ga imaju Bugarska, Rumunija i Mađarska", rekao je Hanić.
 
Predsednik Beogradske bankarske akademije kaže da je osnov za povećanje kreditnog rejtinga dalje povećanje institucionalne efikasnosti, intenzivnije sprovođenje strukturnih reformi, efikasniji rad države, dalje smanjivanje jediničnih troškova proizvodnje po osnovu smanjivanja tereta privrednicima.
 
"Doneta je dobra odluka da se smanji opterećenje na plate, time se smanjuju jedinični troškovi, povećava konkurentnost preduzeća i privreda stvara osnov za to da povećamo izvoz, a time da jačamo bolju poziciju kada je reč o platnom bilansu i spoljnoj zaduženosti", zaključio je Hanić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.