Privreda očekuje smanjenje parafiskalnih nameta

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da očekuje da ministar finansija Dušan Vujović ubrzo predloži zakon koji bi smanjio broj i ujednačio parafiskalne namete i njihove cene za privredu u svim opštinama jer je to dogovoreno i na Socijalno-ekonomskom savetu.
Privreda očekuje smanjenje parafiskalnih nameta
Foto: Pixabay

On je rekao da je teško verovati da se "to decidno obećanje neće ostvariti" i da se neće na taj način umanjiti opterećenje za privredu.

"Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je utvrdila da postoji oko 400 raznih dažbina koje privreda plaća, a prema našem istraživanju postoji čak 490 nameta", rekao je Atanacković.

Nelogično je da, kako je rekao, overa ugovora košta različito, prema njegovoj vrednosti, a ista je vrsta posla i radi ga isti službenik. Beta podseća da je ministar finansija Dušan Vujović izjavio u septembru prošle godine da se radi na novom zakonu o parafiskalnim nametima, koji će objediniti sve namete za privredu.

Atanacković je istakao da je za privredu veliki problem i što se komunalne usluge naplaćuju za privredu po jednoj ceni, a za građane po drugoj.

Dodao je da je u Zakonu o komunalnim delatnostima jedno od načela za određivanje cena "nepostojanje razlike u ceni" za različite kategorije potrošača, sem ako se ne zasniva na različitim troškovima obezbeđenja te usluge.

  • Privatnik

    07.01.2018 19:11
    Mi smanjenje poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta čekamo više od 30 godina.
    Svi obećavaju, niko da realizuje.
    Treba novac za plate viška zaposlenih u državnom sektoru. Oni su prioritet.
    Sve dok se ekonomija potpuno ne uruši, a privreda i privatnici zatvore svoje firme i preduzetničke radnje.
    Nameti prelaze 70% zarade i obeshrabruju bilo kakav posao i inicijativu.
    Najisplativije je raditi kod države. Plata redovna, sva prava iz radnog odnosa, odgovornost za rad nikakva i poreza i dažbina za plaćanje nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija