Evropska unija dužna 12.500 milijardi evra, najveći dužnik Grčka

Ukupan dug EU iznosi 12.500 milijardi evra, prema podacima evropske službe za statistiku Evrostata, ali bi mogao biti još veći, prema ocenama Raše tudej.
Evropska unija dužna 12.500 milijardi evra, najveći dužnik Grčka
Foto: Pixabay
Udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) 28 zemalja članica Evropske unije smanjen je na 82,5 odsto BDP-a u trećem kvartalu 2017. godine sa nivoa od 82,9 odsto BDP-a u istom kvartalu prethodne godine, pokazali su podaci Evrostata.
 
Grčka, kako je utvrđeno, ima najveći dug u evrozoni od 177,4 odsto BDP-a, sledi Italija (134,1 odsto BDP-a) i Portugalija (130,8 odsto BDP-a). 
 
Ipak, kako navodi RT, u statistiku Evrostata o dugu ulaze državne garancije povezane sa obavezama trećih lica, ali ne i nepredviđene obaveze koje bi mogle napraviti velike probleme. 
 
Naime, ako bi samo mali deo tih garancija trebalo da se otplati to bi stvorilo veliku rupu u državnom budžetu. 
 
To znači da postoji mnoštvo rizika kojih mnogih nisu svesni. 
 
"Pod izvesnim okolnostima, nepredviđene obaveze mogu postati stvarne obaveze. Isto tako, loši krediti mogu naneti gubitak državi, ako se ti krediti ne otplate", piše u izveštaju Evrostata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija