Transakcije novca između privatnika i javnih preduzeća od 1. marta samo uz fakturu

Od prvog dana marta, sva potraživanja od javnog sektora moraće da se prijave.
Transakcije novca između privatnika i javnih preduzeća od 1. marta samo uz fakturu
Foto: Pixabay
Od tada počinje da funkcioniše Centralni registar faktura. U njemu će biti fakture korisnika javnih sredstava jednih prema drugima, ali i potraživanja privatnika od javnih institucija, pišu Novosti. Osnivanje Centralnog registra faktura predviđeno je izmenama Zakona o izmirenju novčanih obaveza.
 
Javna preduzeća, direktni ili indirektni budžetski korisnici moraće da provere da li je ispostavljena faktura upisana u Centralni registar. Poveriocu će novac moći da isplate isključivo ukoliko je faktura evidentirana. Privatnici koji budu ispostavljali fakturu prilikom registrovanja moći će da ispostave ispravnu fakturu sa instrukcijama za plaćanje dužniku.
 
"Centralni registar faktura se odnosi na obaveze javnog sektora. On omogućava da poverioci registruju fakturu i to će biti uslov da se ona isplati. Verujem da će to doprineti efikasnijoj naplati. Oni mogu u svakom trenutku da imaju uvid u detalje fakture. Kada je reč o regulisanju obaveza uopšte, i među privatnim subjektima, verujem da bi na to uticalo uspostavljanje tržišta faktura. Ono još nije zaživelo, ali su se stekli uslovi priznavanjem elektronskog dokumenta. Tako se priznaje i elektronska faktura. Prednost je što znate kada je primljena i od kada teče valuta. Tržište faktura bi, po sistemu obrnutog faktoringa, omogućilo trgovinu fakturama", kaže Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.
 
Nedavno završena analiza efekata ovog Zakona o rokovima plaćanja na privatni sektor, koje su zajedno uradili Privredna komora Srbije i GIZ nemačka saradnja, između ostalog, pokazala je da je praćenje primene ovog propisa slabo i da nadzor nije adekvatan. Za kontrolu je zadužena Poreska uprava, a ona niti ima kapaciteta, niti interes da se bavi pitanjem plaćaju li firme jedna drugoj u predviđenom roku. Ovo su neki od nalaza.
 
"Karakteristika u Srbiji je da je malo učešće namernog kašnjenja u plaćanju, ali je češći uzrok nelikvidnost preduzeća. Tu teško da bilo koji zakon može da reši problem", istakao je nedavno Branko Radulović, profesor Pravnog fakulteta, koji je radio na analizi efekata.
 
Anketa među firmama, uzorak je bio 90 preduzeća iz industrije članica PKS, pokazala je da se njih 42 odsto susreće sa docnjom u plaćanju. S druge strane istraživanje "Eos matriksa" ukazuje da se svaka treća transakcija u Srbiji ne izmiruje na vreme, a četiri odsto se nikada ne plati.
 
"Danas nemamo podatak koliko javni sektor poštuje rok za plaćanje obaveza. Nepoštovanje rokova plaćanja zapravo pokazuje koliko se koristi Trgovinski kredit. Oko 54 odsto ispitanika ne, ali svi ostali da. Imamo i nesrazmeru pregovaračke moći. Velike kompanije mogu da insistiraju na dugim rokovima", ocenio je Branko Radulović.
  • /

    04.02.2018 08:39
    /
    sva sreca pa ne zivim od bizmisena koji ovo koriste
  • ArthurDent

    04.02.2018 08:28
    Vraćamo SDK na mala vrata? Prvo što je Dinkić uništio po dolasku na vlast kako bi onemogućio kontrolu tokova novca i kašnjenja u plaćanju fakturisanih potraživanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.