Hotelijeri traže smanjenje PDV na hranu i piće u ugostiteljstvu

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) zatražilo je da Vlada Srbije smanji porez na dodatu vrednost na hranu i piće u hotelima i ugostiteljskim objektima sa 20 na 10 odsto jer bi to doprinelo razvoju turističke privrede i rastu zaposlenosti.
Hotelijeri traže smanjenje PDV na hranu i piće u ugostiteljstvu
Foto: Pixabay
U saopštenju HORES-a je navedeno da je stopa PDV-a na usluge smeštaja u Srbiji 10 odsto, što je na nivou proseka u Evropskoj uniji, ali je stopa PDV-a na hranu i piće znatno viša.
 
"Vodeće turističke zemlje su davno prepoznale ovaj potencijal, pa je čak stopa PDV-a u restoranima i keteringu u Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj, Holandiji, Kipru od pet do 10 odsto", ukazalo je to udruženje.
 
Ocenjeno je i da bi niže stope PDV-a na hranu i piće doprinele borbi protiv sive ekonomije.
  • Nebojša

    24.02.2018 15:26
    Ne treba za hranu i piće
    Istog trenutka kada bi se smanjio PDV povecali bi cene za taj iznos a razliku sebi u dzep te to ne bi dovelo do povecanja broja turista ni prometa.
    Sve prljave pare droge i drugog kriminala tu završavaju.
    Od tog prljavog novca zive domaci proizvodjaci koji za njih prodaju skoro sve na crno od opreme do hrane.
    Evo neka im drzava postavi uslov da moze smanjenje PDV ali da garantuju kompletnom.imovinom da cene nece povecavati ni proizvodjaci hrane i pića a ni oni u lokalima. Ovo bi hlat odbili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija