Statistika postala realna: Većina zaposlenih u Srbiji zarađuje oko 20.000 dinara

Najveći procenat zaposlenih u Srbiji, gotovo 20 odsto, prima zaradu u visini od 20.000 do 25.000 dinara, a dve trećine prima manje od prosečne plate, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za novembar 2017, obračunati po novoj metodologiji izračunavanja prosečnih zarada.
Statistika postala realna: Većina zaposlenih u Srbiji zarađuje oko 20.000 dinara
Foto: 021.rs
Republički zavod za statistiku predstavio je podatke o platama u Srbiji, izračunate na osnovu nove metodologije, prenosi N1
 
Ključna razlika u merenju je što su do sada poslodavci u anketi slali podatke koliko su radnicima isplatili para za određeni mesec. Sada se iz Poreske uprave dobijaju podaci o obračunatim platama i može da se vidi ono što se ranije pretpostavljalo.
 
Tako na primer, podaci za novembar 2017. pokazuju da između stare i nove metodologije u obračunu plata ima razlike. Prema novom prosečna zarada u 2017, iznosila je 46.600 dinara, 2,7 odsto manje nego kada se računala po staroj metodologiji.
 
U zavodu za statistiku kažu da razlike nisu značajne.
 
Podsetimo, prethodnih godina podaci o prosečnoj plati bili su nerealni - obračun je pokazivao cifre koje većina građana nije zarađivala, a prosek su dizali pojedinci koji imaju plate visoko iznad pravog proseka. Na primer, podaci zavoda za statistiku pokazivali su da su Novosađani u decembru zarađivali u proseku 69.855 dinara neto. Sa novom metodologijom, statistika više odgovara stvarnoj situaciji.
  • G

    28.02.2018 08:39
    @/ - lečite se. Odmah.
  • ddd

    27.02.2018 15:04
    Mikromarket plata 34000+prevoz radnika im treba kao leba...ko hoce taj ce i naci posao.
  • /

    27.02.2018 10:00
    /
    G?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.