Vašington poštedeo EU

Vlada Sjedinjenih Država saopštila je da će EU biti među trgovinskim partnerima koji će biti pošteđeni uvođenja tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.
Vašington poštedeo EU
Foto: Pixabay
Taj potez je otklonio neposredni rizik od trgovinskog rata sa EU, koja je zapretila da će uzvratiti uvođenjem carina na niz američkih proizvoda.
 
Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtajzer rekao je u Vašingtonu da je predsednik Donald Tramp odlučio da obustavi primenu tarifa za zemlje koje su u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Državama. On je dodao da će 28 država članica EU biti izuzete od tarifa, zajedno s Kanadom, Meksikom, Australijom, Argentinom i Brazilom.
 
Tramp je isplanirao da uvede carine od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum, podseća AP i napominje da je namena tih sankcija da pogode Kinu koja je, kako se navodi, preplavila svet jeftinim čelikom i aluminijumom, ali da bi u praksi one nanele štetu i mnogim američkim saveznicima, poput EU.
 
Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer i komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrem su posetili ove nedelje Vašington kako bi zatražili izuzeće od tarifa. Altmajer je danas rekao u nemačkom parlamentu da je "pitanje od fundamentalnog značaja - da li se svi zalažemo za otvoreno i fer svetsko tržište u budućnosti".
  • Мунгос

    22.03.2018 20:50
    Није ни чудо што су Војвођанерске патриЈоте амерофили.
    Ретки су ти паметни људи као Американци, који се боре за слободну трговину преко Светске Трговинске Организације, где ће сви бити равноправни. А они само мало равноправнији. Руку на срце, и заслужили су равноправност после толико жртвовања и борбе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija