Makedonija od utorka uvodi plastične novčanice

Makedonija će u utorak, 15. maja, u upotrebu uvesti plastične, polimerne banknote od 10 i 50 denara, kojima će postepeno zameniti papirne novčanice.
Makedonija od utorka uvodi plastične novčanice
Foto: Pixabay
Polimerne banknote će moći da se koriste za gotovinsko plaćanje, kao i za plaćanje u automatima za naplatu, kada ih firme za to osposobe.
 
Papirne novčanice od 10 i 50 denara će moći da se zamene polimernim u narednih godinu dana u svim komercijalnim bankama, a posle toga samo u Narodnoj banci Makedonije.
 
Uvođenjem novih novčanica od 10 i 50 denara, po Narodnoj banci, Makedonija počinje proces polimerizacije svih svojih banknota.
 
Analize, kako se navodi, pokazuju da plastične novčanice traju i do četiri puta duže od papirnih čija su osnova pamučna vlakna.
 
Makedonija se tako pridružuje Australiji koja, kao prva u svetu, plastične novčanice ima od 1988. godine. Takve banknote imaju i Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland, Maldivi, Brunej, Rumunija i još neke zemlje.
 
Makedonski denar je u upotrebu uveden 26. aprila 1992. godine. Papirne novčanice su u rasponu od 10 do 2.000 denara (0,16 do 32,42 evra).
  • ZOKS

    14.05.2018 09:20
    Što se nas tiče mogu imati i najlonske novčanice. Imamo toliko naših problema da nas Makedonske novčanice u plastičnom izdanju uopšte ne zanimaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija