Mercedes varao na testovima sa dizelom

Nemačke vlasti naložile su Daimleru da opozove Mercedesov popularni kombi Vito sa 1,6 dizelskim Euro 6 agregatom.
Mercedes varao na testovima sa dizelom
Foto: Pixabay
Vlasti u Nemačkoj tvrde da su funkcije kontrole emisije izduvnih gasova ovog motora bile u suprotnosti sa propisima, prenosi B92. 
 
Mercedes je najavio tužbu na sudu zbog ove odluke, ukoliko bude bilo potrebno, ali i da će u potpunosti sarađivati sa regulatornim telom te informisati vlasnike u vezi sa besplatnom nadogradnjom softvera čim bude moguće. 
 
Nemačko ministarstvo saobraćaja je u februaru počelo da istražuje navodno korišćenje nelegalnog uređaja na oko 1.000 jedinica Mercedes Vito kombija. 
 
Daimler je u četvrtak saopštio da softverske karakteristike koje su pod istragom nisu bile neophodne dam model Vito prođe evropske testove emisije gasova. 
 
Otkako je Volkswagen priznao da je 2015. varao na američkim testovima emisije gasova pomoći nelegalnog softvera, nemački giganti poput VW, Daimlera (vlasnik Mercedesa, prim. aut) i BMW su se suočili sa žestokim udarom kritika protiv dizel tehnologije u koji su investirali više milijardi evra.
  • Voxac

    25.05.2018 12:06
    Kazne?
    I nijedan od njih nije kaznjen u maticnoj drzavi.
  • Nebojša

    25.05.2018 11:46
    Državni projekat varanja
    To je bio državni projekat varanja i obmanjivanja kupaca ali i uništavanja konkurencije koja nije mogla da zadovolji te kvaliteta ili pak da imaju mnogo veće troškove. Oni su koristili stare motore i tehnologiju a softverom rešavali probleme i usaglašavali rezultate sa standardima koje su poturili svetu.
    Logično bi bilo da sada svim kupcima vrate pare a ne daplaćaju nekakve kazne sudovima i državama i da i dalje nastavljaju da rade.
    Ali dok su sila mogu kako hoće. Isto se odnsoi na sve NEMAČKE BRENDOVE AUTOMOBILA pa je sasvim jasno da je u pitanju bio dogovor i državni projekat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.