Izglasana nagodba u Agrokoru

Poverioci Agrokora izglasali su danas nagodbu koju su podržali poverioci s 80,2 odsto ukupnih potraživanja.
Da bi nagodba prošla, bila je potrebna podrška najmanje 67 odsto. Za nagodbu su glasali poverioci s 27,08 milijardi kuna potraživanja od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.
 
Sudsko ročište održano je u košarkaškoj dvorani Dražen Petrović u Zagrebu, a na najveće ročište u istoriji pozvani su svi poverioci. Njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima su mogli da glasaju.
 
Na ročištu nije bilo rasprave već samo glasanje o predlogu vanredne uprave i privremenog veća poverilaca. Zbog velikog broja poverilaca, glasalo se putem putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima. 
 
Privremeno veće je 19. juna dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru i ona je upućena Trgovačkom sudu koji je potom objavio na svojoj e-oglasnoj tabli. 
 
Predlog nagodbe ima 7.300 stranica s pratećim prilozima.
 
Vanredni vladin poverenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je da poverioci s visokim ukupnim udelom u potraživanjima, do 85 odsto, podržavaju izglasanu nagodbu.
 
Prema predlogu, u novom Agrokoru najveći pojedinački suvlasnik bila bi ruska Sberbanka s 39,2 odsto. Zajedno s ruskom VTB bankom, imala bi 46,7 odsto vlasništva. Dobavljači koncerna u proseku će dobiti 60 odsto svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.
 
Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u Merkatoru da Sberbanka svoj deo u Merkatoru zameni za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru.
 
Takođe je precizirano da dve ruske banke ne mogu da imaju 50 odsto ili više u budućem Agrokoru zbog sankcija koje su za ruske kompanije uvele SAD i EU i Velika Britanija.
 
Trgovački sud mora potvrditi nagodbu do 10. jula, dok bi proces implementacije mogao da potraje nekoliko meseci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija