Svaki vlasnik računa moraće da uzme "Dina" karticu

Građanima Srbije koji od 17. avgusta budu otvarali tekuće račune, bankar će uručiti "dina" karticu.
Svaki vlasnik računa moraće da uzme "Dina" karticu
Foto: Pixabay
Oni koji već imaju otvoren račun, "dina" karticu će dobiti kada budu obnavljali isteklu karticu. Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica obavezuje banke da, besplatno, svakom korisniku izdaju karticu koja se kompletno obrađuje u platnom sistemu zemlje. Trenutno u Srbiji postoji samo jedna takva kartica i to je "dina".
 
Nekoliko meseci kasnije, 17. decembra, počinje puna primena ovog zakona, a to znači i snižavanje međubankarskih naknada. One trenutno idu i do dva odsto transakcije. Do polovine sledeće godine međubankarska naknada mora da se spusti na 0,5 odsto za debitne i na 0,6 odsto za kreditne kartice. Od juna 2019. godine ova naknada će biti na evropskom nivou - 0,2 odsto kod transakcija debitnom i 0,3 odsto kod plaćanja kreditnom karticom.
 
Smanjenjem međubankarskih naknada treba da pojeftine kartična plaćanja.
 
Trenutno, u Srbiji su najniže naknade kartičnog sistema kod nacionalne "dina" kartice, dok internacionalni kartični sistemi naplaćuju višestruko veće naknade. 
  • Bane

    14.07.2018 13:37
    Svaka platna kartica tipa Visa, MS, AmEx imaju jako dobre ugovore sa bankama sto se tice korisnika koje banke moraju da sprovode. Tako da jedan AmEx koji retko ko uzima u Srbiji zbog velike provizije ne pravi nikakvu pometnju kada vas neko zloupotrebi a to ne znaci da vam ukrade karticu vec jednostavno vas prevari sto se tice usluga ili prodaje i naplati vam redovno ili vise tipa hoteli, rentakar i ostale usluge koje nemaju fiksnu cenu. Tu je AmEx uvek na strani korisnika i sve sto treba je samo da uputite zalbu i bice vam vracen novac. Govorim iz licnog iskustva kada sam putovao po inostranstvu kada su mi uvaljivali neka leva osiguranja kao dodatne troskove da potpises a ne znas sta potpisujes. E tu je razlika izmedju platnih kartica koje potrosac treba da bira pa tek onda promocije proizvoda, rate bez kamata na odredjene proizvode, itd.
  • Tata Ikun

    13.07.2018 15:53
    Tako ćete i sutra morati da uzmete čip u čelo.
  • Super hik

    13.07.2018 10:25
    uzmi,mora,tako treba
    1.ne volem rec MORA,posebno kada je banka u pitanju i Vlast.
    Moramo primati prihod na TR...nema vise gotovine.
    Uzimaju nam pare i za odrzavanje racuna svakog meseca.
    Kontrola potpuno funkcionise.
    Skinuto od penzije,bice 4 godine u novembru,Od plata isto 4 godine, pa onda jos i banka malo uzme pa odzacarina a nema ni dimnjaka ni odzacara,,pa RTS-joj javni servis,,pa disanje vazduha...

    jel moze neki strucnjak nezavisni da izracuna koliko su nam do sada para uzeli a da stanovnistvo vise ni na sta ne reaguje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.