Stečaj "Azotare", tenderi i moguće poskupljenje struje neki od uslova MMF-a

Odgovor na pitanje zašto je država iznenada pokrenula stečaj "Azotare" krije se u programu koji su naše vlasti potpisale sa Međunarodnim monetarnim fondom.
To je bio uslov da bord direktora ove finansijske institucije Srbiji odobri novi aranžman, popularno nazvan "čuvarkuća".
 
Kako može da se vidi iz ovog dokumenta, koji su potpisali guvernerka Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić, tokom narednih 30 meseci, koliko će program trajati, Srbija se obavezala na niz konkretnih ciljeva, koji su vremenski oročeni, piše "Politika".
 
Tako je, na primer, još jedan od uslova da bord direktora našoj zemlji odobri ovaj savetodavni program bio da se raspiše tender za konsultanta koji će nadgledati proces reforme Poreske uprave, koja bi trebalo da se završi do kraja 2023. godine. Kako "Politika" saznaje, tender je raspisan 13. jula, svega nekoliko dana pre zasedanja borda direktora MMF-a, a rok za podnošenje prijava ističe 13. avgusta.
 
Precizno je definisan plan koraka koje će fiskalne vlasti u međuvremenu morati da ispune, pa će tako do kraja juna sledeće godine Poreska uprava imati novu organizacionu strukturu.
 
List podseća da je tender za RTB Bor već raspisan i navodi da će u četvrtak biti raspisan javni poziv za privatizaciju PKB-a.
 
Zatim će, prenosi "Politika", u avgustu biti napravljena analiza mogućeg poskupljenja struje, u septembru tenderi za Petrohemiju i MSK, do kraja godine početak zatvaranja dva nerentabilna rudnika u Resavici i u junu sledeće godine tender za Komercijalnu banku.
  • Zato

    27.07.2018 14:53
    I
    Pa sta je vama pa tako se radi i živi a vi bi sve a da bude copino, tito, vreme!
  • Limanac

    25.07.2018 10:52
    MMF nastupa sa pozicije zajmodavca.
    U konkretnom slučaju to znači da su nam dali milijarde dolara, a mi se pravimo grbavi prilikom vraćanja.
    Onda dođe MMF i kaže: nećeš ti druže od mojih para pokrivati rad gubitaša u javnom sektoru, želim to da ugasiš. Ista je priča i za cenu struje, penzije itd.

    Druga je stvar što političari koji su i napravili dug onda za sve probleme okrivljuju MMF.

    Poenta celog članka je:

    POLITIČARI NA VLASTI I ONI KOJI SU NAS ZADUŽIVALI OD 2008 SU ISKLJUČIVI KRIVCI ZA POSKUPLJENJA.
  • Kolonija nego sta ..

    25.07.2018 10:35
    Samo je pitanjr kada ce MMF reci da je uslov stand by aranzmana tender za KiM a kao jedini ponudjac javice se Pacoli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.