Loš start nedelje na domaćoj berzi, pad akcija vodećih kompanija

Indeksi Beogradske berze zaključili su prvi dan u ovoj trgovačkoj nedelji u "crvenom" usled pada akcija vodećih kompanija.
Loš start nedelje na domaćoj berzi, pad akcija vodećih kompanija
Foto: Pixabay
Najveće interesovanje investitori su pokazali za Naftnu industriju Srbije.
 
Ukupan promet na trgovanju iznosio je solidnih 422,6 miliona dinara (skoro 3,6 miliona evra), što se duguje trgovanju državnim dužničkim hartijama. 
 
Indeks BELEX15 je oslabio za 0,3 odsto okončavši trgovanje na nivou od 740,78 poena, a BELEXlajn je skliznuo za 0,2 posto na 1.534,29 poena. 
 
Ubedljivo najtrgovanija akcija je bila Naftna industrija Srbije sa ostvarenim prometom od 16,6 miliona dinara po prosečnoj ceni od 680 dinara, nižoj za 0,7 odsto nego na prethodnom trgovanju. 
 
Energoprojekt holding se zadržao na nivou od 706 dinara, uz solidnu realizaciju vrednu 7,1 milion dinara. 
 
Akcije vranjskog Alfa plama su takođe zaključile trgovanje bez cenovnih oscilacija, na nivou od 33.501 dinar, i isprometovane su za približno 0,4 miliona dinara. 
 
Bečejski Sojaprotein je ostao na ceni od 140 dinara, uz neveliko trgovanje, dok je Galenika Fitofarmacija bila jedini dobitnik dana, ojačavši za petinu procenta na 2.805 dinara, uz slabu realizaciju. 
 
Među gubitnicima su se danas našli i Metalac iz Gornjeg Milanovca, koji je zaključen u padu za 1,3 procenta na 2.020 dinara, uz zanemarljiv promet, kao i Aerodrom "Nikola Tesla", koji je istrgovan za simboličan iznos po ceni od 1.740 dinara, za oko 0,2 odsto nižoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji. 
 
Strani investitori su ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa 32,79 odsto, pri čemu u kupovini s udelom od 26,96 procenata, a u prodaji sa 38,62 odsto. 
 
Državna obveznica serije RSO17169, denominovana u evrima, ostvarila je promet u iznosu od 362,1 milion dinara (3,1 milion dinara). Rok dospeća ove hartije je u decembru 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija