VIDEO: Amazon planira da otvori 3.000 prodavnica bez prodavaca

Amazon planira da otvori do 3.000 novih prodavnica bez blagajni do 2021. godine, nastojeći da primami nove kupce minimarketima i zalogajnicama sa sveže pripremljenim sendvičima, objavio je Bloomberg News.
Izvršni direktor Džef Bezos nastoji da odredi najbolji format za taj skup poduhvat, piše Bloomberg, pozivajući se na neimenovane upućene izvore.
 
Novi AmazonGo prodajni centri mogli bi imati format minimarketa i nuditi sveže pripremljenu hranu i neke prehrambene namirnice, prema uzoru na 7-Eleven. Druga su mogućnost obične zalogajnice, rekao je jedan od izvora za Bloomberg.
 
Agresivno i skupo širenje Amazona moglo bi da ugrozi 7-Eleven, ali i prodavnice sendviča poput Subwaya i Panera Breada i porodične picerije i zalogajnice poput pokretnih prodavnica takosa, napominje agencija.
 
Izazov su za Amazon visoki troškovi otvaranja svake pojedinačne radnje. Tako je prvi AmazonGo u Sijetlu koštao više od milion dolara samo u segmentu hardvera, kazao jedan od izvora za Bloomberg.
 
Amazon je prvu prodavnicu bez blagajne otvorio blizu sedišta u Sijetlu 2016. godine. U međuvremenu su najavili još dve takve prodavnice u istom gradu i jednu u Čikagu, dodaje Bloomberg.
 
AmazonGo funkcioniše tako što kupci ulaze u prodavnicu uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu, i nakon skeniranja mobilnog na okretnom ulazu biraju između salata, sendviča, pića i grickalica. Zatim odlaze iz prodavnice, ne zaustavljajući se na blagajni. Senzori i tehnologija detektuju šta su uzeli i automatski im naplaćuje preuzeti obrok odnosno namirnice, piše Bloomberg.
 
U Amazonu razmatraju mogućnost da do kraja ove godine otvore deset takvih prodavnica, u sledećoj još 50 u velikim gradovima i onda do 2021. godine do 3.000, rekli su za Bloomberg upućeni izvori.
 
Amazonova portparolka odbila je da komentariše izveštaj.
 
  • Nemanja

    24.09.2018 08:07
    He he
    Posle interneta ulaze u stvarni biznis gde su troškovi mnogo veći. Samo napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.