Danas je Svetski dan knjige za decu

Biblioteke u Srbiji obeležiće danas Svetski dan knjige za decu 2. april, koji je ustanovljen 1967. godine u želji da se najmlađim čitaocima pošalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči.
Dan knjige za decu proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male sirene, Ružnog pačeta i drugih bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo miliona dece širom planete. 
 
Na centralnoj manifestaciji u Beogradu u Biblioteci grada, u Dečjem odeljenju "Čika Jova Zmaj", biće uručene nagrade osnovcima iz Srbije i dijaspore čiji su radovi pobedili među 500 prispelih na konkurs "U knjigama stanuju junaci".U Srbiji je u cilju promovisanja dečje književnosti 1997. godine ustanovljena nagrada "Dositejevo pero" na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da najmlađi u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano. 
 
O toj nagradi odlučuje više stotina beogradskih osnovaca, a među dobitnicima bili su i Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Igor Kolarov i Jasminka Petrović. 
 
Vlada Švedske tim povodom, od 2002. godine u čast autorke kjnige "Pipi Duga Čarapa" dodeljuje međunarodnu nagradu "Astrid Lindgren" vrednu pola miliona evra. U čast dečije književnosti, Danci su uveli nagradu "Hans Kristijan Andersen" vrednu 80.000 evra, koja se dodeljuje svake druge godine književnicima čije stvaralaštvo ima sličnosti sa delima tog čuvenog danskog pisca.  
 
Andersen, rođen 1805. godine, do smrti 1875. napisao je oko 160 bajki i pesama po kojima se i dalje snimaju njagledaiji crtani filmovi na planeti. Dobitnici nagrade "Hans Kristijan Andersen", koju još nazivaju i dečjom Nobelovom nagradom biće saopšteni 4. aprila. Međunarodni dan knjige za decu ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke Uneska.
 
Autor: agencije
 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.