"Mira Stupica je rođena da živi večno"

Kolege i poštovaoci opraštaju se od legendarne glumice Mire Stupice i kažu da će ona zauvek živeti kroz svoje nezaboravno delo, ali i ističu njen nepokolebljiv duh, koji ju je činio pravom divom celog života.
Glumac Mihailo Janketić kaže da je ona rođena da - živi večno.
 
"Mi smo svi opčinjeni njome i toliko je volimo da na neki način ne pristajemo na njen odlazak. I ja takođe mislim da Mira nije umrla, ona je rođena da živi večno. Ona će sigurno, bez obzira što neće biti prisutna fizički među nama, ostati u našim mislima i emocijama zauvek, živa i prisutna. Mira je bila izuzetno dobar i veliki čovek i nije moglo drukčije biti nego izuzetna i velika glumica", rekao je Janketić.
 
Poslednji put su se videli u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
 
"Držala me je pod ruku da siđemo niz neke stepenice i onda mi kaže: Slobodno se ti nasloni na mene, ja ću te pridržavati da siđemo. Ona je tako bila duhovita i od svega je umela da napravi događaj", ispričao je Janketić.
 
Reditelj Jagoš Marković kaže da je Mira Stupica bila velika dramska umetnica, najvećeg svetskog formata
 
"Koliko je samo mene naučila i koliko mi je dala to ne staje u reči, večno sam joj zahvalan", rekao je Marković i dodao da je bila sreća gledati je na sceni, raditi i prijateljevati sa njom. Kako je dodao, ona ide tamo gde su Nušić, Konjović, Mokranjac, u red najvećih duhovnih zadužbinara ovog naroda i njegove umetnosti.
 
"Znala je o životu i o pozorištu sve što se može znati. Ona ide pravo u legendu, zadužila nas je neizmerno. Sa pravom je proglašena glumicom veka i nosila je tu titulu kraljevski, kao što je sve radila", rekao je Marković.
 
Kako je ispričao, tajno je pomagala siromašne, a nikada to nije govorila: "Ceo jedan honorar je dala za aparat za jednu bolnicu, zato je i snimila jednu reklamu. Samo ga je prosledila na račun bolnice".
 
"Ovo je neopisiva tuga, umrla je najveća glumica sa naših prostora, još  ne mogu da dođem k sebi od tuga i bola", rekla je Mira Banjac. Ona je ranije u jednom intervjuu ispričala da je kao mlada glumica u Novom Sadu davala poslednji dinar da bi gledala veličinu kao što je Mira Stupica.
 
Pulski festival žali zbog smrti Mire Stupice
 
Vest o smrti Mire Stupice rastužila je orgaizatore Pulskog filmskog festivala, na kojem je ona 1966. osvojila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu. 
 
"Izrazito smo tužni jer smo izgubili divnu ženu i vrhunsku umetnicu koja je svojim ulogama obeležila glumačku scenu naše mladosti. Dobitnica Zlatne arene i uvek draga gošća Pule svima će nam nedostajati", navela je direktorka Pulskog  festivala Gordana Restović. Ona je navela da je ovo "okrutna godina" koja nam je uzela umetnike veličanstvenih ostvarenja.
 
Mira Stupica dobila je Zlatnu arenu za ulogu Stojanke u filmu "Roj" Miće Popovića, u kojem je igrala ženu kojoj se sudi u vreme Prvog srpskog ustanka zbog izdaje muža Turcima. Scenario za tu crno-belu dramu napisali su Mića Popović i Borislav Mihajlović Mihiz, a uz Stupicu uloge su tumačili Rade Marković, Svetolik Nikačević, Olivera Katarina, Danilo Bata Stojković, Bekim Fehmiu, njen brat Bora Todorović i drugi.
 
Mira Stupica preminula je prošle noći u Beogradu u 94. godini života.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.