Biblioteka Izraela kupila dragocenu zbirku jevrejskih knjiga

Nacionalna biblioteka Izraela saopštila je danas da je postala vlasnik najveće privatne kolekcije jevrejskih knjiga i rukopisa na svetu.
Kolekcija "Valmadonna Trust Library", jedna od najznačajnijih u svetu, sadrži 10.000 predmeta, uključujući kopiju jevrejske Biblije iz 15. veka i jednu od dve preostale kopije rukopisa iz 16. veka o izraelskom egzodusu iz Egipta, koji se čita tokom večere na jevrejski praznik Pasha.
 
Dokumenta koje je decenijama sakupljao kolekcionar Džek Luncer, predata je njujorškoj aukcijskoj kući Sotebi (Sotheby's) 2009. Luncer se nadao da će američka Kongresna biblioteka kupiti kolekciju, vrednu više miliona dolara.
 
Neki delovi kolekcije su, međutim, prodati prošle godine privatnim kolekcionarima za 12 miliona dolara.
 
Ostatak je proteklih sedmice kupila izraelska Nacionalna biblioteka i jedan izraelski privatni kolekcionar za nepoznatu cenu. Kolekcija će narednih nedelja biti predata novim vlasnicima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.