Objavljena knjiga sa svim freskama Sikstinske kapele

Zahvaljujući dosad nezabeleženom fotografskom poduhvatu, objavljenom u jednoj knjizi, slavne Mikelanđelove freske na tavanici Sikstinske kapele u Rimu sada možete pogledati do najsitnijeg detalja.
Freske koje je Mikelanđelo oslikao od 1508. do 1512. godine na 1.100 kvadratnih metara, najpoznatije su u svetu umetnosti. Nakon toga je renesansni majstor, između 1535. i 1541. godine, naslikao "Poslednji sud" na ploči iznad oltara.
 
Poslednji put su sve Sikstinske freske fotografisane i restaurirane između 1980. i 1994. godine. Digitalna fotografija tada je bila u povojima. 
 
Rad na novim fotografijama trajao je pet godina. Fotografi su, kombinujući inovativnu digitalnu tehnologiju i posebne LED lampice kojima se reprodukovalo dnevno svetlo, uspeli da naprave fotografije visoke 43 centimetra i široke 1,2 metra.
 
U rad je uključeno ukupno 220 fotografija iz Sikstinske kapele u prirodnoj veličini, uključujući i delove Poslednjeg suda i bočne freske Peruđina i Botičelija. 
 
Čak 1.999 kopija biće poslato najvažnijim knjižarama na svetu. 
 
Knjiga je objavljena u izdanju Vatikanskih muzeja i izdavačke kuće Scripta Maneant, a košta 12.000 evra.
  • Profesor

    13.01.2022 12:42
    Ns
    Eto, pročitao članak nadajući se da ću možda kupiti knjigu, ali za 15 godina staža nisam toliko zaradio. Tuga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.