Najveći koncert Beogradske filharmonije, publika na otvorenom sa Zubinom Mehtom

Beogradska Filharmonija večeras će napolju, kod Palate "Srbija", u Novom Beogradu, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i specijalnim gostom Zubinom Mehtom, održati besplatan koncert.
Koncert će početi u 20 sati, Uvertirom za operu "Karmen" Žorža Bizea. 
 
O numerama koje će biti izvedene, na ovom, kako je ocenjeno najvećem spektaklu i najvećem koncertu klasične muzike u istoriji Srbije, odlučivala je publika.
 
"Biće to istorijski nastup ovog orkestra koji nikada nije nastupao na otvorenom, i to na mestu gde bi uskoro trebalo da započne izgradnja zgrade Beogradske filharmonije. Poseban kuriozitet bio je taj što je publika mogla da glasa za kompozicije i na taj način sama kreira repertoar koji će večeras biti izveden", rekao je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.
 
Pošto orkestar sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvede izabrane numere, Mehta će nastupiti na kraju koncertnog spektakla dirigujući Finale Pete Betovenove simfonije.
 
Po rečima PR menadžerke Filharmonije Jelene Milašinović, pozivu na glasanje odazvalo se 17.397 ljudi, a za tri nedelje, koliko je trajalo glasanje, prikupljeno je 5,8 miliona glasova. 
 
"Ubedljivi pobednik je Danson br. 2 meksičkog kompozitora Artura Markeza (67) sa 634.865 glasova, za njim je Valcer Dmitrija Šostakoviča sa 594.269 glasova", rekla je Milašinović.
 
Publika će danas, kako je dodala, izmedju ostalog slušati i kompozicije Kamija Sen Sansa, Stevana Hristića, Ričarda Vagnera, Pjotra Iliča Čajkovskog i "Imperijalni marš" iz filma "Ratovi zvezda".
 
Tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas maestra Mehtu, šefa dirigenta i direktora Beogradske filharmonije, Gabrijela Felca i Ivana Tasovca.
 
Mehta je po dolasku u Beograd izjavio da je srećan što će večeras sa sjajnim muzičarima upravo on okončati važan istorijski koncert Beogradske filharmonije na mestu gde će nići nova koncertna dvorana, kakvu publika i filharmonija zaslužuju. Tokom koncerta se neće sedeti kao obično, saopštila je Filharmonija i pozvala publiku na "veliki piknik" tokom kojeg će uživati u hitovima klasične muzike koje su sami izabrali.
 
U prostor u kojem će se pdržati koncert moći će da se udje od 17 sati kroz kapije za posetioce u Ulici Ušće i u Bulevaru Nikole Tesle. 
 
Od 16 do 23 sata za saobraćaj će biti zatvorena Ulica Ušće i deo Bulevara Nikole Tesle, zbog čega će biti izmenjene i trase linija javnog prevoza koje inače idu tuda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.