"Vašarski sadržaji istisnuli kulturne sa Sajma knjiga"

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) ocenilo je da su na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu karnevalski sadržaji potisnuli kulturne i zatražili programsku obnovu tog sajma.
UPIS je zatražio programsku i koncepcijsku obnovu Beogradskog sajma knjiga kao kulturne manifestacije od nacionalnog i međunarodnog značaja. To udruženje je u saopštenju izrazilo protest zbog načina na koji je organizovan i osmišljen upravo završeni sajam.
 
"Vašarsko-karnevalski sadržaji ove godine su gotovo u potpunosti istisnuli kulturne i programske sadržaje i međunarodnu atraktivnost Sajma knjiga", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Sajam knjiga ove godine prevashodno promovisao ličnosti iz sveta subkulture, zabavne i nižerazredne sadržaje, brendove koje nemaju nikakve veze sa literaturom i populistički ukus.
 
"Smatramo da je neophodna hitna promena organizacionog i koncepcijskog modela Sajma knjiga kako bi on ponovo bio važna i međunarodno prepoznatljiva tačka srpske kulture", navodi to udruženje. Upozorava se i da se ne sme dozvoliti da Sajam knjiga bude doveden u pitanje ni zbog nesposobnosti organizatora, ni zbog bilo kojih dnevnih i trenutnih interesa.
 
Poziva se ukupna kulturna i društvena javnost da spreči dalju eroziju Sajma knjiga i da pomogne da se obnovi kulturni i međunarodni značaj manifestacije.
  • U.N.K.L.E.

    03.11.2017 13:38
    Hahahaha .... Za nas populus samo slikovnice. Sve ostalo napreze mozak.
  • Lui

    03.11.2017 10:34
    Niko ne voli promene
    Savremenim rečnikom govoreći, pod "izdavačima" se još od kraja XVI veka misli na ljude čiji fokus nije na "T" nego na "I" u kovanici "IT". U međuvremenu (krajem XX veka), "T" je "doživelo" revoluciju - pojavili su se novi, do tada nezamislivi kanali distribucije štampanih informacija.
    Kao što to uvek biva, nove tehnologije vremenom utiču na promene društvenih odnosa i promene u podeli rada. U određenom trenutku, nova tehnologija počinje da vrši uticaj na značenje "I" (informacije) i posledično na značenje i funkciju ključnih institucija.
    Vezujući se za sadržaj ovog članka, pod tim institucijama se misli na izdavačke kuće koje izražavaju nezadovoljstvo sadržajem sajma knjiga. Misli se na izdavače koji ovogodišnji događaj označavaju kao anti-kulturni. Misli se na izdavače koji zahtevaju programsku obnovu sajma knjiga koja bi im omogućila, kao i do sada, da diktiraju sadržaj informacija koje će se "objavljivati" te da diktiraju kanale distribucije tj. tehnologiju koja će se u tu svrhu koristiti. Dakle, misli se na izdavače koji nisu spremni, a možda ni sposobni da se prilagode duhu vremena u kom obavljaju svoju delatnost. Konačno, misli se na izdavače koji smatraju da imaju i da treba da zadrže monopol na kulturu (bar na onaj deo koji se tiče štampanih informacija).
    Poruka izdavačima: Sajam knjiga evoluira - Vi očigledno ne! Proširite svoje kanale distribucije i na nove "T", a zatim dobro promislite kakve nove "I" su potrebne svetu ubrzanih promena i sve žešće konkurencije.
  • Ja, Ja...

    03.11.2017 06:58
    Srbiše kultura
    Krajnje je vreme da neke prezenterke pokazuju noge oko knjiga, šireći.... stranice knjiga.
    A da se sa štandova zaore neki narodnjaci. Sa turskim melosom.
    Pa da bude sve u kompletu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.