Naučnici odredili brzinu rotacije Mlečnog puta

Astrofizičari su izračunali brzinu rotacije Mlečnog puta oko svoje ose u tački u kojoj je Sunce.

Naučnici Centra za astrofiziku Harvard—Smitsonijan izračunali su brzinu rotacije Mlečnog puta u solarnom radijusu pomoću dve metode. Jedna od njih dovela je do rezultata od 220 kilometara u sekundi, a druga do rezultata od 240 kilometara u sekundi.

Prvi način zasnovan je na merenju maksimalne brzine emisije neutralnog hidrogena u funkciji galaktičke dužine. Druga metoda koristi tehniku interferometrije sa veoma dugačkom baznom linijom, što omogućava bolje simultano posmatranje objekta sa više radio-teleskopa, kao i podatke BeSSeL-a (Program za istraživanje poprečne i spiralne strukture) i VERA (VLBI istraživanje radio-astrometrije).

Naučnici radije koriste drugu metodu, pošto ona daje tačnije procene brzine rotacije galaksije sa radijusom koji je jednak udaljenosti od centra Mlečnog puta do Sunca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija