Otkriveno 400 miliona novih zvezda u našoj galaksiji

Kada je sredinom septembra objavljena mapa dela Mlečnog puta, naučnici nisu mogli da zamisle da je u njoj skriveno 400 miliona zvezda za koje nismo znali da postoje.

Najdetaljnija mapa Mlečnog puta objavljena je pre desetak dana, a na njoj se nalazi 1,1 milijardi zvezda različitih klasa, životnih ciklusa i veličina. Ono što je takođe zanimljivo jeste da se na mapi nalazi 400 miliona "novih" zvezda.

"Na osnovu prvog pogleda na mapu možemo reći da je naš dom, galaksija Mlečni put, mnogo veći nego što smo mislili", rekla je Žizela Klementini, astronom pri italijanskom Astronomskom opservatoriju u Bolonji.

Čini se da će davanje imena novim članovima porodice Mlečnog puta potrajati neko vreme.

Mapa je dete misije Evropske svemirske agencije "Gaia" koja je koštala 750 miliona evra. Sonda koja kreira mapu toliko je precizna kada je u pitanju pozicija zvezda da se može uporediti sa pozicioniranjem ljudske dlake sa udaljenosti od 30 kilometara.

Pretpostavlja se da u našoj galaksiji postoji između 100 i 400 milijardi zvezda, tako da 1,1 milijarda mapiranih predstavlja najviše jedan odsto stvarne veličine Mlečnog puta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija