VIDEO: U Singapuru taksi vozila nemaju šofera

Budućnost je stigla, barem u Singapur, gde su prvi samovozeći taksiji na svetu počeli da voze mušterije.

Ovaj servis nije dostupan svima, ali nekoliko odabranih, naoružanih mobilnim telefonima, sada mogu da pozovu taksi i da ne vode računa kako će da se ophode prema taksisti.

Novi taksi servis, koji je pokrenula startap kompanija NuTonomy, za sada je skroman i operativan je na svega 200 hektara u Singapuru, u oblasti One-North. Za sada su ocene putnika pozitivne, ali tek nakon što je prošao prvobitni šok.

"Ušla sam u kola pomalo nervozna, jer je strašno kad pomislite da niko ne kontroliše vozilo, i kada su kola krenula bila sam šokirana, jer je volan počeo sam da se okreće. Izgledalo je kao da je unutra duh ili nešto, ali kako su kola nastavila da se kreću bila sam prijatno iznenađena, jer je sve išlo glatko i vrlo kontrolisano tako da sam postepeno počela sve više da verujem kolima", kaže mušterija Olivija Sio, prenosi Glas Amerike.

Za sada ovakav taksi radi na samo šest kilometara puta, a u voznom parku ima ukupno šest automobila. Kompanija, međutim, očekuje da će do kraja godine duplirati broj samovozećih kola.

Iz kompanije takođe objašnjavaju da im cilj nije da samo pokažu novu tehnologiju, već da se obavi studija koja će pokazati kako autonomna vozila mogu znatno da smanje broj automobila na putevima,– ako budu prihvaćena.

"Mogli bismo da smanjimo broj od 900.000 privatnih taksija na oko 300.000, a da i dalje zadovoljimo potrebe tržišta, i da ne bude produženo vreme čekanja. Kada možete toliko kola da uklonite sa puta, to vam daje razne mogućnosti , možete da pravite manje puteve, manji parking i možda bi to promenilo kako ljudi žive u gradovima", kaže Dag Parker iz kompanije "NUTONOMY".

Vozila rade uz pomoć sistema za prepoznavanje, slično radaru, ali sa laserima, te je šest kamera instalirano na haubi sa zadatkom da prate dešavanja u saobraćaju i da paze na eventualne prepreke.

"Nutonomy" je možda prva kompanija koja koristi autonomna vozila na putevima, ali nije jedina. Uber planira da u narednih nekoliko nedelja pokrene taj servis u Pitsburgu, u američkoj državi Pensilvaniji.

Ove, za sada ograničene usluge, predstavljaju testove u kontrolisanim uslovima, tako da ne bi trebalo očekivati da ćemo uskoro moći da idemo negde bez stavljanja ruku na volan. Ipak, ovo je obećavajući početak ere u kojoj će ova tehnologija vožnju učiniti lakšom i bezbednijom, prenosi Glas Amerike.

Teme

taksi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).