Apple potpuno robotizovao proizvodnju

Jedan od dobavljača kompanije Apple potpuno je robotizovao proizvodnju, a na sličan korak odlučio se i Američki proizvođač automobila Ford, koji vraća iz Meksika proizvodnju u SAD i otvara 700 radnih mesta uz ulaganje vredno 700 miliona dolara.

Kompanija navodi da će veliki broj radnika na proizvodnoj liniji zameniti roboti. Od ukupne svetske proizvodnje robota, 40 odsto je za potrebe proizvođača automobila.

Sve veća proizvodnja industrijskih robota prethodnih godina, ukazuje da za svoja radna mesta ne treba da budu zabrinuti samo zaposleni u autoindustriji. Uslužne delatnosti poput sekretara, recepcionera, službenika uskoro bi mogli da nađu zamenu u robotima najnovije generacije.

Blumberg u tekstu o ubrzanoj četvrtoj industrijskoj revoluciji, navodi računicu koja je glavni argument da radnike na proizvodnim trakama zamene mašine - zavarivači. U fabrici u SAD poslodavca košta 25 dolara na sat, dok su troškovi za robota koji obavlja isti posao - 8 dolara po satu. Do 2030. godine taj trošak bi, zajedno sa proizvodnjom, mogao da padne na svega dva dolara po satu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).