VIDEO: Dete-robot ume da iskazuje emocije

Naučnici iz Italije već nekoliko godina rade na čovekolikom robotu koji uči radeći, pokazuje emocije, i igra igre.

Ljude odavno, a sve više i više, fasciniraju veštačka inteligencija i roboti. Od ozbiljnih naučnih projekata do filmova i pop-kulture, prisutni su svugde. I svi aspekti su već razmatrani, od pozitivnih gde su nam roboti uvek pri ruci, pomažu nam da napredujemo kao vrsta i saradnja sa njima je bliska i poput partnerske, do onih najmračnijih gde žele da nas porobe ili istrebe.

To su sve potencijalne budućnosti, a u sadašnjosti ljudi neumorno rade na sve više projekata koji se bave sve naprednijim tehnologijama.

Jedan od takvih projekata je i razvoj samosvesnog robota koji uči kroz interakciju sa objektima i ljudima, i napravljen je da bude na nivou četvorogodišnjeg deteta. Robota po imenu iCub je razvio Italijanski Tehnološki Institut (IIT) kao open-source platformu, te ga sada koriste u više od dvadeset laboratorija širom sveta.

Robot uči sve kompleksnije zadatke, od održavanja ravnoteže, hodanja, puzanja, preko hvatanja objekata, pomeranja stvari do igranja igara sa ljudima. U stanju je da prikaže šest različitih emocija, postavlja sebi životne ciljeve i na neki način je svestan sebe.

Ovaj projekat je započeo još prošle decenije kao deo EU projekta RobotCub i svakim danom se sve više usavršava. Sam robot ima 53 motora za pokretanje svih delova tela, čuje i vidi, čak i oseća dodir.

Teme

robot

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).