Osnivač Vikipedije kreće u borbu protiv lažnih vesti

Džimi Vejls, osnivač "Vikipedije" želi da se bori protiv sve veće količine lažnih vesti koje pretrpavaju medije.
Osnivač Vikipedije kreće u borbu protiv lažnih vesti
Foto: Pixabay
Zato on pokreće novi sajt sa vestima nazvan "Vikitribjun". Slogan ovog sajta je "Vesti su polomljene, a mi možemo da ih popravimo".
 
Vejls želi da na sajtu rade iskusni novinari i građani volonteri. Sajt treba uskoro da počne sa radom, a Vejls smatra da ovaj "radikalni potez" može da pomogne u rešavanju problema sa lažnim vestima. Kako je objasnio za "Gardijan", volonteri će pomagati da se tekstovi pišu i da se proveravaju činjenice. Oni će i pomagati da se odrede teme koje su važne za zajednicu.
 
Za sada on planira da zaposli 10 novinara, a sajt bi trebalo da bude besplatan za korišćenje i bez reklama. Na sajtu će se kao i na "Vikipediji" videti ko su izvori, a činjenice neće biti izvađene iz konteksta ili biti izmišljene.
 
Vejls je rekao kako "Vikipedija" nije savršena, ali da ona nije pregažena lažnim vestima.
 
"Ako postoji nekakav kriptonit za lažne informacije, to je onda transparentnost", kaže Vejls.
 
Zaradu novinarima će isplaćivati od donatora. On navodi da će sajt biti transparentan i da će se znati tačno gde i kako se troši novac donatora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija