Upozorenje na novu prevaru na Facebooku

Facebookom poslednjih dana kruži objava naslovljena kao "10 Concerts I’ve Been To, One is a Lie". Verovatno ste je već videli, a možda ste se je i sami podelili. Ako niste, ni nemojte.
Upozorenje na novu prevaru na Facebooku
Foto: 021

Naime, moguće je kako ćete time u pogrešne ruke predati nešto što ne želite podeliti sa svekolikom internetskom javnošću: odgovor na tajno pitanje kojim potvrđujete svoj identitet online.

Na Facebook i hrpu drugih servisa obično se logujemo tako što upišemo korisničko ime i lozinku. Kad im se učini kako neko pokušava da se neovlašćeno uloguje u korisnički račun, jedna od mera zaštite koju ti servisi koriste je postavljanje bezbednosnog pitanja. To pitanje, recimo, može biti "Na kojem ste koncertu bili prvi put u životu?"

Hakeri bi, dakle, mogli zloupotrebiti popularnost i viralnost koje je stekla pomenuta objava na Facebooku kako bi upali u vaše korisničke račune na omiljenim društvenim mrežama i servisima za web-poštu. Nije isključeno ni da su upravo oni i kreirali spornu objavu.

Zbog toga stručnjaci za bezbednost savetuju onima koji su objavili takve podatke da ih obrišu ili promene odgovor na bezbednosno pitanje. Uz to, preporučuju oslanjanje na lozinke koje je teško pogoditi (sastavljene od kombinacije slova, brojeva i simbola), ne odgovore na tajna pitanja koje je moguće vrlo lako doznati, poput devojačkog prezimena vaše majke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija